Pályakezdő fiatalok elhelyezkedését segítő program indul ősszel

Zalaegerszeg - Első munkahely garancia. Ez a neve annak a hárommiliárd forintos munkaerő-piaci programnak, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium indít a pályakezdő fiatalok könnyebb elhelyezkedése érdekében.

Varga Lívia


A munkaadók támogatásként a bér és a szociális hozzájárulási adó (lánykori nevén munkáltatói tb-járuék) összegét kapják meg a minimálbér kétszereséig az idén szeptember 1. és december 31. közt foglalkoztatott, regisztrált pályakezdő álláskeresők után, jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. A program célcsoportja a fiatal álláskeresők, ezen belül a pályakezdők, kiemelten a szakképzetlenek és a tartósan munkanélküliek, célja pedig, hogy minél többen szerezhessenek gyakorlatot. A számítások szerint egyébként a 3 milliárdos keret 30003500 fiatal munkába állását segítheti.
Magyarországon jelenleg 220 ezer 25 év alatti dolgozik, és körülbelül 86 ezren regisztrált munkanélküliek. Ebből 58 ezer pályakezdő, ezen belül a szakképzetlenek száma több mint 24 ezer.
Zala megyében májusban 1085 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában, ebből 373 fiatalnak legfeljebb általános iskolai végzettsége volt (a részletes adatokat lásd a grafikonban). A táblázatokat böngészve kiderül: a legtöbb pályakezdő, szám szerint 345, a nagykanizsai kirendeltség regiszterében szerepelt, s ettől mindössze eggyel maradt el a zalaegerszegi. A keszthelyi kirendeltségen 188, a letenyein 119, a zalaszentgrótin pedig 49 fiatalt tartottak nyilván, míg a lenti kirendeltségen 40 volt a pályakezdők száma. Kor szerinti bontásban a 1820 év közöttiek 341-en voltak május végén, a 2125 évesek 685-en, de 58 26 és 30 év közötti pályakezdő is szerepelt a regiszterben, sőt volt egy 31 év feletti is... Az 1085-ből 943-an voltak legalább egy éve vagy annál hosszabb ideje regisztráltak, az ő elhelyezkedésüket kiemelten is támogatja majd a program, 142-en pedig 12 hónapon belül keresték fel valamelyik kirendeltséget.
A munkaügyi központtól kapott információk szerint az első félévben összesen 3300 25 év alatti fiatal regisztráltatta magát a megyében, közülük több mint ezer fő, azaz minden harmadik álláskereső tudott elhelyezkedni. Több mint hatszázan valamilyen támogatás segítségével, például közfoglalkoztatásban vagy TÁMOP-program révén, a versenyszférban, támogatás nélkül pedig négyszáz fiatalnak sikerült munkát találnia.
Diplomás pályakezdőként elhelyezkedni, ahogy az országban másutt, úgy Zalában sem egyszerű, a fémipari végzettséget szerzett jó szakmunkások azonban viszonylag könnyen találnak munkát.
Nyáron az idegenforgalmi bizonyítvánnyal bíró fiataloknak is megnőnek az esélyei, s ősztől remélhetőleg az eddig hátrányban levőknek is terem majd babér...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!