Rangos táncversenyek Kanizsán (képgalériával)

Ünnep volt a hétvége a versenytánc rajongóinak, ugyanis két rangos versenyt is megtekinthettek az Eraklin Táncklub Egyesület szervezésében Nagykanizsán. Szombaton az immár 2. alkalommal megrendezett Eraklin, vasárnap este 18 órától pedig a Kanizsa Kupára került sor a Zsigmondy Tornacsarnokban.

Horváth-Balogh Attila

- A több, mint 20 éve működő egyesületünk fontosnak tartja a kanizsai társastánc-hagyományok ápolását, ezért élesztettük újjá az először 41 évvel ezelőtt, 1970-ben megrendezett Kanizsa Kupát - szögezte le elöljáróban Lekszikov Csaba okleveles táncoktató, versenytánc-tréner, az Eraklin Táncklub vezetője. - A művelődési központ egy évvel korábban, 1969-ben alapította meg a Nagykanizsai Versenytánc Klubot, melynek vezetői akkor Tarczi Zoltán és Latabár Katalin (Latabár Kálmán lánya) voltak. Maguk és táncosaik is jó eredménnyel szerepeltek a különféle versenyeken, amin felbuzdulva, nemzetközi részvétellel megszervezték a Kanizsa Kupát. 1974-ben azonban a politikai viszonyok miatt Budapestre költözött a házaspár, a táncklub vezető nélkül maradt, s szép lassan fel is bomlott. A Kanizsa Kupa is eltűnt a város életéből, egészen tavalyig, amikor mi újra megszerveztük.


A meghívásos Kanizsa Kupán a hazai ranglista előkelő helyeit elfoglaló táncosok mellett Horvátország és Csehország legjobb párosai is megmérették magukat standard és latin táncokban. A szombaton zajlott II. Eraklin Kupa klubközi pontszerző versenyen pedig az ország minden részéből érkezett párok álltak a parkettre szintén standard és latin táncokkal, gyermek, junior, ifjúsági és felnőtt kategóriában.

A junior standard és latin mezőnyben egyaránt nagykanizsai győzelem okán dagadhatott a helyi drukkerek melle a büszkeségtől: az Eraklin Táncklub ifjú táncosai, a 12 éves Lekszikov Dóra és a 13 esztendős Göller Barnabás Gábor első helyezést érdemeltek ki.

- Nem volt könnyű dolgunk, sokat készültünk. A nyári szünetben a hét minden munkanapján edzettünk, egy-egy alkalommal másfél-két órát is - mondta Barnabás, aki 2. osztályos kora óta táncol.

Természetesen, Dóra is örült a sikerüknek, szerinte annak fényében nagyon gyorsan feledhető a felkészülés fáradtsága.
 

Felszálló ágban a társastánc
Lekszikov Csaba azt is elmondta: tapasztalatai szerint a magyarországi társastánc manapság felszálló ágban van. Folyamatos a fejlődés, újabb és újabb divatirányzatok kerülnek előtérbe. Ezért aki nem akar kimaradni a fősodorból, annak folyamatosan képezni kell magát. Az újonnan belépő gyerekek körében számosan ösztönös tehetségek, akik előtt bizonyosan szép jövő áll. Persze, a vállukra nehezedő felelősség sem kicsi, ők a magyar tánckultúra sikerének letéteményesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!