Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk! Jótanácsok kánikula idején

Nyakunkon a kánikula, mostantól aztán nem panaszkodhatnak a nyaralók. Ráadásul a meteorológusok tartósnak ígérik a meleget, nem árt felkészülnünk annak ártalmaira sem.

MTI

Hiszen nem mindenki töltheti hűsítő habok közelében az elkövetkező, forrónak ígérkező napokat. Akik igen,  azoknak is tanácsos vigyázni, péntekre ugyanis nagyon erős, a figyelmeztetési értéket meghaladó (7,5) UV-B sugárzás várható - adta ki a vészjelzést  az  Országos Meteorológiai Szolgálat.

- A magas hőmérséklet különféle megbetegedéseket  okozhat, úgy mint  bőrkiütés, fáradtság, görcs, hirtelen ájulás, kimerülés, hőguta - hívja fel a figyelmet dr. Paizs Teréz, megyei tiszti főorvos.  - A legtöbb hőséggel összefüggő megbetegedés a hőszabályozó rendszer különböző súlyosságú zavarára vezethető vissza. Ha a hőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, már károsodhat az egészségünk, 39 fok felett pedig hőguta fenyeget. 

Legenyhébb esetben a beteg hirtelen elájul, aminek az az oka, hogy zavar támad  az agy vérrel és oxigénnel való ellátásában.  Amint a beteget lefektetik, a keringés gyorsan helyreáll, vérnyomásesést ugyanis az okozza, hogy a központi erekben csökken a vérmennyiség.

A fokozott izzadás hőségben kiszáradáshoz vezethet, ezért nagyon fontos a rendszeres  folyadékbevitel. Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk! Egy jó kondícióban lévő ember óránként akár 3 liter folyadékot is kiizzadhat, egy kevésbé edzett ember pedig egy liter folyadékot veszít. Az izzadás során elveszített sót is pótolni kell, s azt se felejtsük el, hogy az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, s a koffein szintén vízhajtó hatású.
 
Az idős emberek, a szabályozó rendszerükben bekövetkező belső változások miatt sokkal érzékenyebbek a melegre, figyeljünk tehát idős hozzátartozóinkra. Nagy melegben a keringési rendszert érő  terhelés is kóros folyamatokat indíthat el, különösen a kövér emberek vannak kitéve nagyobb szív-ér eredetű kockázatnak. A zsírszövetek ugyanis rosszabbul vezetik el a hőt, szinte  szigetelő réteget képeznek, így a test maghőmérséklete megemelkedik.

A meleg hatására a frontérzékenyeknél enyhe fejfájás, fáradékonyság, tompultság jelentkezhet, lassulnak a reflexek, nőhet a reakcióidő. Tartsuk ezt szem előtt, ha autót vezetünk, vagy veszélyes géppel dolgozunk. 



Négynapos hőségriadót rendel el az országos tiszti főorvos

A legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendeli el a péntek reggel nyolc órától hétfő éjfélig terjedő időszakra az országos tiszti főorvos. Paller Judit csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő négy napban hőségre kell számítani, a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, majd a 27 fokot is meghaladhatja.

Hangsúlyozta: az ilyen a napokon jelentősen nő a rosszullétek és a halálozások száma. Ezért az egészségügyi szolgáltatókat arra kérik, hogy az intézményekben minél több üres ágy álljon rendelkezésre. Emellett értesítették az egészségügyi tárcavezetést, a katasztrófavédelmet és a mentőszolgálatot, kérve, hogy tegyenek meg minden szükséges előkészületet. Továbbá a Nemzetgazdasági Minisztériummal is egyeztettek, miután lehetséges, hogy a hőség miatt a kamionstop időszakos feloldását is elrendelik majd - tette hozzá Paller Judit.


Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy július 8-án nagyon erős UV-B sugárzás várható.
A 7,5-ös errősségű sugárzás ellen fokozott védekezés szükséges. Aki napon tervezi tölteni idejét, erős faktorú naptejjel, vízzel, kalappal készüljön, s 11:00 és 15:00 óra között kerülje a napozást, hiszen a normál bőrtípusú emberek esetében is elég már 15-20 perc napon tartózkodás, hogy leégjenek keletkezzen. 

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a http://www.met.hu/UV-B/" target="_blank" weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!