2010.12.19. 14:46
Külföldön tanult ételspecialitásokat készítettek a páterdombi diákok (képgalériával)
A Páterdombi Szakképző Iskola diákjai közül nyáron többen is részt vettek külföldi szakmai gyakorlaton. Szombaton a különböző tájak specialitásait mutatták be.
Az intézmény a Leonardo-program keretében 2005 óta szervez szakmai gyakorlatokat külföldre. Dél-Tirolban, Bajorországban, illetve a Ligur tengerpart szállodáiban töltöttek hasznos időszakot a konyhai és éttermi területen a szakközépiskolás, illetve szakiskolás tanulók. Átlagosan évente 15-20 fő vesz részt a 4, illetve 8-10 hetes gyakorlatokon.
- A szakmai munka, a német és olasz nyelv tanulása, a teljesen más kultúrájú környezetben való létezés hatalmas megmérettetést jelent diákjaink számára hangsúlyozta Csiszár Zsoltné program koordinátor.
Szombaton az oktatási kabinetben a gyakorlaton részt vett diákok a meghívott vendégeknek bemutatták az adott tájegységek ételeit, melyeket maguk készítettek. A specialitások között szerepelt többek közt dél-tiroli sütőtök krémleves, almás rétes, s tipikus bajor káposzta, zsemlegombóccal.
Vass Katalin az olaszországi Schennában, négycsillagos hotelben pincérkedett nyolc héten át.
- Rengeteg újdonságban volt részem, s a szakmai munka mellett jutott idő a környéken kirándulásokra is. Azt tapasztaltam, az olaszok jobban odafigyelnek a vendégekre, nemcsak kiviszik az ételt, hanem beszélgetnek is velük - említette Katalin.
Társára, Horváth Milánra az olaszok által használt tömérdek mennyiségű sajt és a magyar konyhától eltérő fűszerek használata tett mély benyomást.