Árvíz: kritikus a helyzet a Zagyva és a Hernád mentén

Több milliárd forint az árvízkár Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a felhasznált homokzsákok száma meghaladta az egymilliót. Lassan apad a Bódva Edelénynél, Ócsanálosnál és Gesztelynél tetőzik szerdán a Hernád. Napokra lezárják az M1-es autópályát Győrnél, mert az árvíz miatt beszakadt az aszfalt. Árvíz Magyarországon: szerdai helyzetkép.

MTI

A Zagyva és a Hernád mentén a legkritikusabb a helyzet

Több folyószakaszon megindult az apadás, amely a következő hat napban - a csapadék csökkenése miatt - folytatódhat, de sok helyen továbbra is kritikus az árvízi helyzet, különösen a Zagyva és a Hernád mentén.
   
Szabó Imre ügyvezető környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán azt közölte, hogy az országban összesen 1.077 kilométeren van védelmi készültség, ebből 130 kilométer védvonalon rendkívüli a készültségi fokozat. Harmadfokú a készültség 373 kilométernyi folyószakaszon.
   
Tájékoztatása szerint a védekezési munkákban 2.330 vízügyi dolgozó vesz részt, akik 66 településen vannak jelen, 250 településen pedig irányítják a munkálatokat. Mint mondta, az árvízi védekezéshez eddig 2 millió homokzsákot használtak fel. Kitért arra: 91 ezer hektárt borít belvíz.
   
Varga Zoltán ügyvezető önkormányzati miniszter arról beszélt, hogy a védekezési munkákban a vízügyi szakembereken kívül még 8.700-an vesznek részt: katasztrófavédők, speciális mentők, tűzoltók, rendőrök, pénzügyőrök, polgári védelmi szervezetek tagjai és önkéntesek.
Hozzátette: a kitelepítettek száma folyamatosan csökken, jelenleg 1.400 olyan ember van, akinek el kellett hagynia az otthonát. Eddig 177 millió forint előleget utaltak ki a vis major alapból az önkormányzatoknak.
    
A Zagyván és a Hernádon a legkritikusabb a helyzet, de már apad a víz ezeken a folyókon is. 
   
A Zagyva jászsági részein már végig apadás tapasztalható, de továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a folyó Jászberény és Újszász közötti, mintegy 100 kilométer hosszú gátszakaszán.
    
A Borsod megyei Edelénytől mintegy hat kilométerre, Dusnokpuszta térségében átvágják a gátat a Bódva rendkívül magas vízállása miatt. A döntésről Molnár Oszkár, Edelény polgármestere, független országgyűlési képviselő tájékoztatta Pintér Sándor leendő belügyminisztert a városban. Pintér Sándor az árvízi helyzetről szerdán a borsodi településen tájékozódott, ahol napok óta küzdenek a hatalmas bódvai áradattal.
   
Vízben állnak a Bódva mentén, a Borsod megyei Szalonnán azok a házak, amelyeket egy hónappal ezelőtt is érintett az árvíz. A különbség az, hogy most már a bejárati ajtóhoz is homokzsákot kellett rakni, hiszen magasabb a vízállás annak ellenére, hogy a folyó már apad. Hat családnak, mintegy 30 embernek kellett elhagynia otthonát.
   
A szakszolgálat közlése szerint áradnak a Körösök; a Fekete-Körösön Antnál szerdán késő délután lépett életbe árvízvédelmi készültség. A Kettős-Körös vízszintje is ekkor haladta meg az elsőfokú készültségi szint elrendeléséhez szükséges magasságot. A hegyvidéki vízgyűjtőkön lehullott csapadék miatt árhullám indult el a Sebes-Körösön és a Berettyón is. Ezeken a folyókon a vízszint magassága várhatóan a hétvégén éri el a készültségi szintet.
  
Az esőzés hatására tovább áradnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók is: a Tisza, a Túr, a Szamos, valamint a Lónyay-főcsatorna gátjainál már 221 kilométer hosszon elsőfokú, míg 146 kilométer töltésrészen másodfokú árvízvédelmi készültséget tart a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet igazgató-helyettese az MTI-vel.
   
A Tiszán a határszelvényi folyórész kivételével vízszintemelkedést okoz az eső, Vásárosnamény térségében, illetve Szabolcsveresmart és Tokaj között elsőfokú a készenlét a gátaknál - mondta Dajka István főmérnök, hozzátéve: a következő három napban 18-20 milliméter csapadék hullhat még a térségben, ez további áradást okozhat, a Tisza egyes részein így a másodfokú készültség elrendelésére is szükség lehet.
   
Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy a heves esőzések miatt az M1-es autópálya 104-es kilométerénél található híd elrepedt, emiatt le kellett zárni a sztrádát. A kormány arra kérte az Állami Autópálya-kezelő Zrt.-t: folyamatosan tájékoztassa a lakosságot, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legkönnyebben történjen meg a terelés ezen a nagyon fontos autópálya-szakaszon - tette hozzá.
   
A víz egy híd szerkezetét kimosta, máshol pedig beszakadt a víz miatt a pálya - írta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a közleményében, amely szerint a főváros felől érkezőket a 100-as kilométernél az 1-es útra, a másik irányban haladókat a 106-os kilométerszelvénynél a 19-es útra irányítják.
   
Az illetékes minisztérium azt közölte szerdán az MTI-vel: az árvízi védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) biztost nevezett ki, hogy segítse a sérült M1-es autópálya mielőbbi helyreállítását.
   
A rendőrség fokozott figyelmet fordít a lakosság élet- és vagyonbiztonságának biztosítására az árvíz által fenyegetetett vagy körülzárt településeken, valamint közreműködik a lakosság esetleges kitelepítésében.

OLDALTÖRÉS: Napokig zárva marad az M1-es Győrnél - Veszprémnek lehet kerülni




Napokig zárva marad az M1-es Győrnél - Veszprémnek lehet kerülni




Napokig zárva marad az M1-es Győrnél - Veszprémnek lehet kerülni




Napokig zárva marad az M1-es Győrnél - Veszprémnek lehet kerülni

Napokig zárva maradhat Győrnél az M1-es sztráda - közölte az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére.

Az ár levonulása után tudják megkezdeni a munkálatokhoz szükséges felmérést - közölte Winkler-Virág András, hozzátéve: a Győrbe indulóknak azt javasolják, hogy az M7-esen Veszprém felé kerülve közelítsék meg a várost.
   
Teljesen "árvízfüggő", hogy mikor kezdhetnek neki a munkáknak - hárította el a szóvivő azt a kérdést, mikor indulhat meg ismét a forgalom a szerda délben lezárt, hat kilométer hosszú szakaszon.

Hozzátette: a lezárás előtt hat jármű felnije sérült meg a hibás útburkolat miatt, személyi sérülésről azonban nem érkezett bejelentés.
   
Délelőtt, a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt rendeltek el teljes az útzárat az M1-es autópályán Bőny és Győr között. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a főváros felől érkezőket a 100-as kilométernél az 1-es útra, a másik irányban haladókat a 106-os kilométerszelvénynél a 19-es útra irányítják.
   
Az utóbbi eset helyszínén az MTI munkatársa azt látta: a Győr felé haladó pálya leállósávját teljesen alámosta a víz, a belső két pálya pedig 4-5 méter hosszan beszakadt. A terelés miatt jelentősen megnövekedett a forgalom az 1-es főúton.


OLDALTÖRÉS: Összesen 1.077 kilométeren van védelmi készültség az országban










Összesen 1.077 kilométeren van védelmi készültség az országban


Az országban összesen 1.077 kilométeren van védelmi készültség, ebből 130 kilométer védvonalon rendkívüli a készültségi fokozat. Harmadfokú a készültség 373 kilométernyi folyószakaszon - ismertette a jelenlegi helyzetet a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
 Szabó Imre tájékoztatása szerint 2.330 vízügyi dolgozó vesz részt a védekezési munkákban, akik 66 településen vannak jelen, 250 településen pedig irányítják a munkálatokat. Mint mondta, az árvízi védekezéshez eddig 2 millió homokzsákot használtak fel.
 Kitért arra: 91 ezer hektár került belvíz alá.
 A miniszter jelezte: az időjárási előrejelzések alapján a következő hat napban csökken a csapadék mennyisége és az árvíz levonulásával megkezdődhetnek a helyreállítási munkák.
 Szabó Imre jelezte: a Zagyván és a Hernádon a legkritikusabb a helyzet. Előbbivel kapcsolatban közölte: a két szükségtározó megnyitásának köszönhetően már 29 centimétert apadt a folyó vízszintje.
 Cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy átszakad volna a Bódva gátja. Mint mondta, a folyó gátját a szakemberek bontották meg annak érdekében, hogy Boldvát ne öntse el a víz.
 A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a Sajó és a Hernád  felső szakasza is apad.
 Varga Zoltán önkormányzati miniszter a tájékoztatón arról beszélt, hogy a védekezési munkákban a vízügyi szakembereken kívül még 8.700-an vesznek részt: katasztrófavédők, speciális mentők, tűzoltók, rendőrök, pénzügyőrök, polgári védelmi szervezetek tagjai és önkéntesek.
 Hozzátette: a kitelepítettek száma folyamatosan csökken, jelenleg 1.400 ember van, akinek el kellett hagynia az otthonát.
A tárcavezető közölte, eddig 177 millió forint előleget utaltak ki a vis major alapból az önkormányzatoknak.Szollár Domokos kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a heves esőzések miatt az M1-es 104-es kilométerénél található híd elrepedt, emiatt le kellett zárni az autópályát. A következő napokban ezen a szakaszon nem lehet közlekedni.
 A kormány arra kérte az Állami Autópálya-kezelő Zrt.-t, folyamatosan tájékoztassa a lakosságot, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legkönnyebben történjen meg a terelés ezen a nagyon fontos autópálya-szakaszon - tette hozzá.



OLDALTÖRÉS: Edelénynél a Bódva rekord vízszintje okoz gondot





Pintér Sándor: a védekezés jelenleg a legfontosabb feladat





Pintér Sándor: a védekezés jelenleg a legfontosabb feladat





Pintér Sándor: a védekezés jelenleg a legfontosabb feladat

A legfontosabb feladat jelenleg az árvíz elleni védekezés, "ha ezen túlvagyunk, akkor nézzük meg, mi a további feladat" - mondta Pintér Sándor leendő belügyminiszter a Borsod megyei Edelényben szerdán délelőtt, ahol a Bódva rekord vízszintje okoz gondot.
   
Pintér Sándor a borsodi városban tájékozódott a helyi védekezési munkákról, a Bódva menti töltés, a meder állapotáról, a védekezéshez szükséges feltételekről.
   
Az MTI kérdésére azt mondta, valóban vészhelyzet van, csak körbe kell nézni a térségben, az érintett területeken. A védekezéshez, kárelhárításhoz szükséges források kapcsán úgy fogalmazott: "van 800 millió forint, ez biztos, ez benne van a vis maiorban. A többi tartalék, hogy hol van, azt még idáig nem sikerült megtudnunk. Remélem, hogy a későbbiekben meglesz" - tette hozzá.

Csatárláncban állva adogatják a homokzsákokat a tűzoltók, a rendőrök, a katonák és más szervezetek munkatársai, illetve a helyiek Edelényben, a Bódva folyó menti töltésen szerdán.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy a település három utcájában áll a víz áll, és az István király út végén is ott az ár, több helyen egyelőre még a pincében. A Katona József úton viszont a családi házak fölső szintjére húzódtak a lakók, mert már az előszobájukban van a Bódva.
   
A Bódva úton folyamatosan szivattyúznak, és megpróbálják körbezárni a töltés mentén megjelenő csurgásokat, buzgárokat.
Az eső folyamatosan esik hajnali 2 óta, a folyó, ha minimálisan is, de apadt, ez jól látható a belvároson átvezető híd betonperemén, a vízszint azonban még mindig súrolja a híd alsó szerkezetét.
A Bódva áradása miatt eddig egy családnak kellett kiköltöznie, tagjai vasárnap hagyták el a házukat. Az épület a település azon részében van, amely kisebb árvizek esetén is víz alá kerül.

Lassan apad a Bódva vízszintje a Borsod megyei Edelényben, ahol szerdára virradóra is több százan védekeztek a gátakon.

Molnár Oszkár, a település független polgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője az MTI-nek azt mondta: hajnal kettőkor kezdett el szakadni az eső, nagyon sokan, több százan voltak éjszaka is a töltésen, amit a lehető legjobban próbálnak megerősíteni.
   
Sokat segít, hogy kivezényelték a honvédség alakulatát, emellett rendőrök, a VPOP munkatársai, vízügyi szakemberek dolgoznak a védekezésben. A miskolci rendészeti szakközépiskolások is ott vannak, ők a homokzsákokat töltik a gát mellett.

A polgármester szólt arról, hogy az éjszaka nem kellett senkit kitelepíteni, azonban felkészültek minden eshetőségre, egy esetleges gátszakadásra, nagyobb vízátfolyásra is.
   
"A víz ha nagyon kicsit is, de apadt, és kitartunk a töltések mentén" - tette hozzá.


Boldván is folyamatosan zsákolják a homokot

Folyamatosan zsákolják a homokot szerdán is a Borsod megyei Boldván, ahol a Bódva folyó áradása visszanyomja az Ördög-patak vizét.

Asszonyok, férfiak, fiatalok és idősek is töltik a zsákokat a településen, a víz már több utcát beborított. Ezért teherautókkal viszik át az áradat egyik oldaláról a másikra a megtöltött zsákokat. 

A Boldva és Borsodszirák közötti útról jól látható, ahogy a folyó már birtokba vette a mezőgazdasági területeket. Közben ismét eleredt az eső.

Az MTI úgy tudja, hogy a borsodsziráki vízmű telepet nem érte el  a Bódva áradása, ezért az ivóvíz-ellátás biztonságos.




OLDALTÖRÉS: Gyorsan nő a belvíz a Tiszántúlon




Gyorsan nő a belvíz a Tiszántúlon




Gyorsan nő a belvíz a Tiszántúlon




Gyorsan nő a belvíz a Tiszántúlon

Gyorsan nő a belvíz a Tiszántúlon: már több mint 16 ezer hektár földet öntött el a víz a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizg) működési területén - közölte Bara Sándor, az igazgatóság védelemvezetője szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint másodfokúra kellett növelni a belvízvédelmi készültséget a Kadarcs-karácsonyfoki védelmi szakaszon, s fenntartják ezt a védekezési szintet a Tisza és a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Hamvas-Sárréten is.

Ennél magasabb, harmadfokú a védelmi készültség a Tisza mentén: a Tiszai középső és felső védelmi szakaszán - tette hozzá a Tikövizig igazgatója.

Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a csatornák vízszintje és az elöntött területek nagysága jelentősen növekedett - mondta Bara Sándor.

A 16 üzemelő szivattyútelep naponta több mint másfél millió köbméter belvizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba - fűzte hozzá a védelemvezető.



OLDALTÖRÉS: Kiöntött a Váli-víz






Kiöntött a Váli-víz, két településen tíz házat veszélyeztet

Kiöntött szerdára virradóra a Váli-víz; a megáradt patak Válon és Kajászón tíz, ártérre épült lakóházat veszélyeztet, Baracskán pedig egy gazdasági épület sarkát érte el a víz; a felső szakaszon már megindult az apadás - mondta el  a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékes szakaszmérnöke.
A veszélyeztetett épületekből szivattyúzzák a vizet, s homokzsákokkal védik a házakat - tette hozzá Scheller Tibor.
A Váli-víz árhulláma Válnál tetőzött, de felső szakaszán, Felcsút és Alcsút térségében már megindult az apadás, így várható, hogy estére a patak visszatér a medrébe.







Kiöntött a Váli-víz, két településen tíz házat veszélyeztet

Kiöntött szerdára virradóra a Váli-víz; a megáradt patak Válon és Kajászón tíz, ártérre épült lakóházat veszélyeztet, Baracskán pedig egy gazdasági épület sarkát érte el a víz; a felső szakaszon már megindult az apadás - mondta el  a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékes szakaszmérnöke.
A veszélyeztetett épületekből szivattyúzzák a vizet, s homokzsákokkal védik a házakat - tette hozzá Scheller Tibor.
A Váli-víz árhulláma Válnál tetőzött, de felső szakaszán, Felcsút és Alcsút térségében már megindult az apadás, így várható, hogy estére a patak visszatér a medrébe.





Kiöntött a Váli-víz, két településen tíz házat veszélyeztet

Kiöntött szerdára virradóra a Váli-víz; a megáradt patak Válon és Kajászón tíz, ártérre épült lakóházat veszélyeztet, Baracskán pedig egy gazdasági épület sarkát érte el a víz; a felső szakaszon már megindult az apadás - mondta el  a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékes szakaszmérnöke.
A veszélyeztetett épületekből szivattyúzzák a vizet, s homokzsákokkal védik a házakat - tette hozzá Scheller Tibor.
A Váli-víz árhulláma Válnál tetőzött, de felső szakaszán, Felcsút és Alcsút térségében már megindult az apadás, így várható, hogy estére a patak visszatér a medrébe.


OLDALTÖRÉS: Homokzsákpakolással nevezett Bőcs a Kihívás Napjára



Homokzsákpakolással nevezett Bőcs a Kihívás Napjára



Homokzsákpakolással nevezett Bőcs a Kihívás Napjára



Homokzsákpakolással nevezett Bőcs a Kihívás Napjára

Homokzsákpakolásban nevezett be Bőcs település a 20. McDonald’s Kihívás Napjára. Bár a lelkes szervezők nagyon érdekes programokkal készültek, a napok óta tartó eső és a szlovák viszonyok keresztülhúzták a számításaikat.

- A települést kettévágta a Hernád áradása - mondta Szegedi Lászlóné, a kihívás napi programok bőcsi szervezője. - Ha sok eső esik, olvad a hó, vagy Szlovákiában megnyitják a víztározókat, Bőcsöt elönti a Hernád. Úgy hallottam, hogy Szlovákiában három víztározót nyitottak meg, mert megteltek, ráadásul rengeteg eső is esett - tette hozzá Szegedi Lászlóné, aki azt is elmondta, hogy a majd 3000 lelkes településen sokan segítenek az árvízvédelemben, mindenki ott, ahol tud.

- A homokot a férfiak szállítják ki a töltésre, a lakosok váltva tömik a homokzsákokat, az iskola konyháján dolgozók pedig készítik a szendvicseket, hogy legyen elég energia a munkához - tette hozzá.


Segít a mérnöki kamara

A Magyar Mérnöki Kamara felajánlja szakemberei közreműködését az árvíz okozta károk enyhítéséhez, a helyreállítási és újjáépítési munkákhoz.

A kamara szerdai közleménye szerint ki kell építeni azokat a létesítményeket, amelyek a 21. század ökológiai és természetvédelmi követelményeit is tiszteletben tartva megvédik a lakókat és vagyonukat a víz károkozásaitól. A Magyar Mérnöki Kamara, illetve a megyei kamarák mérnökei mindehhez szaktudásukat és közreműködésüket ajánlják fel.
   
Kifejtették, hogy megelőző jellegű lehetőség kínálkozik például a hirtelen lezúduló vizek csillapításával, visszatartásával. Lehet nyitni árapasztó csatornát, hagyományos töltésezést, vagy mobil gátat építeni, ideiglenes művekkel védelmi terveket készíteni, melyek mind mérnöki feladatok.




OLDALTÖRÉS: Már nem emelkedik a víz szintje a győri ipari parkban





Már nem emelkedik a víz szintje a győri ipari parkban





Már nem emelkedik a víz szintje a győri ipari parkban





Már nem emelkedik a víz szintje a győri ipari parkban

Sikerült megállítani a vízszint emelkedését a győri ipari parkban - közölte a létesítményt működtető kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen szerdán az MTI-vel.

Vasárnap öntött ki a terület legmélyebb pontján lévő vízgyűjtő, amelynek túlfolyója nem bírta el az esőzések okozta terhelést; két fémmegmunkálással foglalkozó helyi, autóiparba beszállító cég telephelyét veszélyeztette az ár - közölte Balogh László.
   
Mint mondta, a termelésben fennakadást nem okozott a magas vízállás, noha előfordult, hogy a dolgozók csak egy nagyobb gép kabinjában juthattak be munkahelyükre, vagy a homokzsákos védekezésben kellett részt venniük.

Csütörtökre sok esőt jósolnak Borsod-Abaúj-Zemplénbe

További esőket prognosztizálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területre a szakemberek, a csütörtökön a záporok, zivatarok kialakulásának környezetében akár 15 milliméternyi csapadék is lehullhat.

Szerdán reggelig az elmúlt 24 óra alatt mintegy öt milliméternyi eső esett Miskolcon, a következő időszakban azonban Borsodban bizonyos helyeken, ahol záporok, zivatarok alakulnak ki, lokálisan akár 10-15 milliméter eső is eshet - közölte a helyi meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-vel, hozzátéve, hogy a Bódva és a Sajó vízgyűjtőjén, a szlovák területen esik az eső.


OLDALTÖRÉS: Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig a Sajó, Hernád, Bódva mentén



Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig a Sajó, Hernád, Bódva mentén



Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig a Sajó, Hernád, Bódva mentén



Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig a Sajó, Hernád, Bódva mentén

Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig az árvízi védekezéshez a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.
   
Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a Hernád felső szakaszán - Hidasnémetinél - szerdán 366 centiméteres apadó vízállást mértek. Méránál a folyó 434 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 30 centimétert apadt a víz szintje.
   
Gesztelynél szerdán reggel 438 centiméteres volt a vízállás, ütemesen, mintegy 2 óránként 20 centimétert árad a folyó - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy már most a 2004 évi egyik legnyagobb árvíz szintjét is elérte az ár magassága. A tetőzést szerdán, a délelőtti, kora délutáni órákra várják a vízügyi szakemberek az eddigi legnagyobb árvíz szintjéhez közeli vízállásokkal.
   
A Hernád menti védekezés egyik legkritikusabb szakaszánál, Ócsanálos, Gesztely térségében az elmúlt nap és éjszaka folyamán magasították a töltéseket, több 10 ezer homokzsákot beépítve - közölte.

A Sajó kapcsán elmondta: a folyó felső- és középső része ütemesen apad, jelenleg Felsőzsolca térségében tart a tetőző ár, szerda reggel 440 centiméter körül ingadozott a víz szintje az öblözet feltöltődése miatt. Miskolc keleti kapujánál keletkeztek elöntések, de itt megfeszített munkával sikerült lokalizálni a további áradatot - részletezte a szakember.
   
Beszámolt arról, hogy a Bódván megindult az apadás, Hídvégardóban szerdán reggel 297 centiméter volt a vízszint - az eddigi legnagyobb érték itt 291 centiméter volt -, Szendrőben 291 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 15 centiméteres apadást regisztráltak.
   
A Bódva ha lassan is, de Edelénynél is apad, szerdán több tízezer homokzsák beépítésével emelték a nyúlgátak szintjét és támasztották meg a Bódva töltéseit a településen. "Úgy tűnik, hogy sikerült megvédeni a töltést a rendkívüli árhullám magasságától, a korábban keletkezett három vízátfolyás helyén kívül nem keletkezett más" - fűzte hozzá.
   
Csont Csaba külön felhívta a figyelmet az apadás veszélyeire. Mint mondta, "a megindult lassú vízszintcsökkenés nem jelentheti azt, hogy lankad a figyelem, most még inkább koncentrálni kell az átázott, megviselt töltés állapotára, mert az apadó víz veszélyt jelent a gátaknak".
   
Kitért arra, hogy szerdán a Sajó és a Hernád együttes árhulláma az alsó nyílt ártérben találkozik egymással, rendkívül magas vízszinteket eredményezve.
   
A három érintett folyón az elmúlt 24 órában mintegy 1500 fős vízügyi különítmény dolgozott, amely szükség esetén a bajbajutott önkormányzatoknak azonnal segítséget tud nyújtani.
   
Bojti Imre ezredes, a Borsod megyei védelmi bizottság ügyeletese az MTI-nek azt mondta: a megyében eddig 1394 embert kellett kiköltözteni az áradások miatt.

OLDALTÖRÉS: Több milliárd forint az árvízkár - ÖSSZEFOGLALÓ


Több milliárd forint az árvízkár - ÖSSZEFOGLALÓ


Több milliárd forint az árvízkár - ÖSSZEFOGLALÓ


Több milliárd forint az árvízkár - ÖSSZEFOGLALÓ

Katasztrofális a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó, a Hernád és a Bódva egyidejű áradása miatt. Országosan 770 kilométeren tart a védelmi készültség, mértéke a már apadó Sajón és a Hernádon rendkívüli. A kitelepítettek száma egy nap alatt mintegy hatszázzal csökkent. Az előzetes becslések szerint 4-6 milliárd forintos lehet az árvízkár.

Rugalmas ügyintézést és gyors kárfelmérést kért a biztosítóktól Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök. Kedden a biztosítók képviselőivel találkozott, és azt kérte, működjenek együtt a kárfelszámolásban részt vevő szervezetekkel, és a lehető legjobb biztosítási csomagot dolgozzák ki.
   
Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke elmondta: átcsoportosították a kárszakértőket, és bővítették, egyszerűsítették a telefonos kárügyintézést. Így a károsultak bankszámlájára napokon belül megérkezhetnek a biztosítóktól az előlegek.
   
Közlése szerint az eddigi mintegy 10 ezer bejelentés alapján az előzetes becslések szerint 4-6 milliárd forint lehet az árvízkár.
   
Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter délután azt mondta: a kitelepítettek száma az elmúlt huszonnégy órában 2093-ról 1428-ra csökkent.
   
Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám az utóbbin már megkezdődött az apadás.
   
Jelenleg több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren, a Sajón és a Hernádon rendkívüli a készültség mértéke. A Hernád Hernádszentandrás, Kiskinizs, Ócsanálos településeket veszélyezteti leginkább, az éjszakai órákban vízügyesek, rendőrök, a honvédség emberei, polgári védelmi szakemberek, helybéliek is a gátakon lesznek.
   
Harmadfokú a készültségi fokozat a Zagyván, a Tarnán, a Taktán, valamint az Ipolyon, ahol délután emelték a készültséget. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek a Túron, a Lónyay-főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.
   
Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára Edelényben azt mondta: 70-80 éve nem volt példa arra, hogy három-négy nap alatt leessen az éves csapadékmennyiség 20 százaléka.
   
A várost homokzsákok ezreivel védik, és Edelényben egy esetleges gátszakadásra vagy nagyobb átfolyásra is felkészültek. Ha ez megtörténik, akár ezer ember kitelepítése is szükséges lehet - mondta Molnár Oszkár, a település polgármestere, hozzátéve, hogy a Bódva vízállása alapján hosszan tartó áradást jósolnak a szakemberek, sőt a jelenlegi vízszintnél magasabb vízállás is jöhet.
   
Az Ördög-patak áradása miatt harmadik napja víz alatt áll a Borsod megyei Boldva cigánytelepe; a település végén mintegy száz házat öntött el az ár. Húsz centit apadt ugyan a víz, de a Bódva áradása miatt újabb hullámra kell számítani. A legnagyobb kár azonban az árhullám levonulása után jelentkezik majd, ugyanis a rossz minőségű építőanyagokból, alap nélkül épült házak többsége meggyengült.
   
A Bódva a borsodsziráki vízmű felett kilépett a medréből, így a víz a vízműtelep felé hömpölyög. A veszélyről értesítették a regionális vízműveket.
   
Önkéntesek segédkeznek Miskolc határában a Sajó gátján és a városban, ahol a Szinva áradata okozott károkat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében  a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 150 diákja is segít a gátakon, országszerte pedig több mint 1300 rendőr vesz részt az árvízvédelmi munkákban.
   
A Dunántúlon is folytatódtak a kitelepítések. A Gaja által elöntött székesfehérvári Székely utcából 13 embert - köztük egy gyermeket váró asszonyt - ideiglenesen a helyi krízisközpont szálláshelyein helyezték el. Az áradó Szent László patak húsz lakóépületet veszélyeztet Bicskén; a 70 centiméter magas vízzel körülvett házakban lakó családokat kedden a Csokonai iskolába telepítették ki.
   
A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyön eddig 165 embert költöztettek ki, de többen a veszély dacára sem hagyják el otthonukat.
   
Országszerte több helyen akadozik a vasúti közlekedés. A Mávinform tájékoztatása szerint Balassagyarmat és Drégelypalánk, Vámosgyörk és Jászapáti, Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Tornanádaska és Sajóecseg, valamint Hatvan és Pásztó között buszok helyettesítik a vonatokat.
   
Javul viszont a helyzet a dunántúli és az elővárosi vonatközlekedésben, újra járnak a szerelvények a Balaton déli partján Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között, és az időjárási viszonyok miatt bevezetett sebességkorlátozásokat is fokozatosan feloldják.
   
Az erős esőzések miatt keddre az előző napinál is több, összesen 96 útszakasz került víz alá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett mintegy harmincezer kilométernyi úthálózaton belül - közölte a cég szóvivője.
   
Észak-Magyarországon csaknem félszáz út egy-egy szakasza járhatatlan. A Bódva és a Hernád áradása miatt több település megközelíthetetlen személyautóval, nem lehet bejutni Hernádszentandrásra, Tornabarakonyra, Tornaszentandrásra, míg Rakacaszend csak Meszes felől érhető el.
   
Lezárták a személyforgalom elől Gesztelynél a Hernád hidat, nem lehet közlekedni Kiskinizs és Hernádkércs között. Tiszalúc és Tiszadob között a pontonhidat szétbontották a Tisza magas vízállása miatt, nem jár a komp, ahogy a Sajón Köröm és Muhi között sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!