Megölték az iraki al-Kaida egyik fő vezetőjét (frissítve)

Közös iraki-amerikai műveletben megölték Észak-Irakban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezetének egy magas rangú vezetőjét - közölte kedden egy iraki katonai szóvivő.

MTI

Kászim al-Muszavi vezérőrnagy elmondása szerint kedden kora reggel a Ninive tartománybeli Moszulban végeztek Ahmed al-Obeidivel, hírszerzési információk alapján. Muszavi hozzátette, hogy az Abu Szuhaib néven is ismert vezető volt az iraki al-Kaida tevékenységének irányítója Kirkuk, Szaláheddín és Niniveh tartományokban.
   
Mohammed al-Aszkari, a védelmi minisztérium szóvivője közölte: a hírszerzési információ az volt, hogy Obeidi el-Anbár tartományból Moszulba utazott. "Egy közös iraki-amerikai erő kedd reggel támadást intézett a ház ellen, ahol (Obeidi) tartózkodott. Tűzharc tört ki, amelyben egy iraki katona megsebesült. Megadásra szólítottuk fel Obeidit, de ő elutasította. Ezután a ház elleni támadásban meghalt."
   
Obeidi a hírszerzés tisztje volt a néhai Szaddám Huszein diktátor uralma idején.
   
Előző nap Núri al-Máliki iraki kormányfő és az amerikai hadsereg azt jelentette be, hogy a vasárnapra virradó éjjel - szintén közös amerikai-iraki műveletben - megölték az iraki al-Kaida két vezetőjét, Abu Omar al-Bagdadit és Abu Ajjúb al-Mászrit, s ezzel mintegy lefejezték a terrorszervezetet Irakban.
   
Aszkari elmondta, hogy a keddi akció "kapcsolódik a két al-Kaida-vezér elleni vasárnapihoz". Hozzátette: "Most már birtokunkban van a teljes diagram az al-Kaida iraki hálózatáról és külföldi kapcsolatairól."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!