Gesztenyesütés hóviharban Gyenesdiáson

Duplán örültek a gesztenyesütésnek szombaton a gyenesdiási adventi rendezvény vendégei. Egyrészt a finomság miatt, másrészt, mert a hóviharban megmelegedhettek a tűz mellett.

Kiss Gyöngyvér

Az adventi gesztenyesütésnek már hagyományai vannak a községben. Néhány éve a turisztikai egyesület a tagjai számára szervezte meg először, s olyannyira jól sikerült, hogy a következő esztendőben már a közönséget is meghívták. Gál Lajos polgármester azt mondja, az őszhöz és télhez fűződő programról van szó, mely utal a gesztenye a településhez és térséghez fűződő szerepére is.

S hogy miként is kell megsütni, hogy finom legyen, és ne kelljen kínlódni a megpucolásával? Nos, erre szakértéktől kaptunk választ.

- Mielőtt a sütést megkezdjük, venyigét kell a tűzre tenni. Az hirtelen nagy hőt ad, s a gesztenye héja kipattan – magyarázta a technikát Keresztes József, miközben Horváth Péter bemutatta a házilag készített sütőeszközt.

– Ez egy tepsi, amit kifurkáltam, s nyelet készítettem hozzá. A láng, parázs felett körülbelül tíz perc alatt megsül benne a gesztenye. Amiből sajnos egyre kevesebb van már hazánkban.


- Pedig harminc éve még rengeteg volt. Az apám erdészként dolgozott, sok-sok gesztenyét megsütöttünk annak idején. A módszert nem lehet elfelejteni. – idézte fel a múltat Koller Tibor. - Sütés közben nagyon figyelni kell a gesztenyére, jó, ha többször megízleljük. Akkor jó, ha puha és roppanós, s kifordul a héjából. Igazi csemege, gondoljunk csak a süteményekre, vagy a gesztenyepürére.

A rendezvény keretében művészeti bemutatók is várták a vendégeket, akik a betlehem- és mézeskalácsház-készítő versenyre nevezett alkotásokat is megtekinthették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!