Október 23. Budapesten: A bekiabálások nem maradtak el, de rendben zajlottak a hivatalos megemlékezések (frissítve 14:45)

Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren, majd Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, kormánytagok és közéleti személyiségek, valamint a mártír miniszterelnök családjának tagjai.

MTI/AP

A Kossuth téren

Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő ellépdelt a díszszázad előtt.

Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A meghívottak között sok politikus, közéleti személyiség volt látható, és jelen voltak a diplomáciai testület képviselői is.

A Kossuth Lajos teret és a Vértanúk terét a rendőrség kötélkordonokkal teljesen lezárta. A területre csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be. Az érdeklődőket a Garbaldi utca és a Nádor utca kereszteződéséhez irányították, illetve az Alkotmány utcába juthattak be beléptetőkapun át.

A zászlófelvonás után néhányan bekiabáltak, a kormányt és a szocialistákat szidalmazva.

 

Nagy Imre szobránál

A Kossuth téri zászlófelvonás után Nagy Imre szobránál emlékeztek. A megemlékezők a tisztelet jelképeként egy-egy szál virágot helyeztek el Nagy Imre szobránál.

A Kossuth teret és a Vértanúk terét a rendőrség kötélkordonokkal már a zászlófelvonás előtt lezárta. A kordonon kívül, a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél miközben a Nagy Imre szobornál zajlott a megemlékezés, mintegy harminc ember „hazaáruló” „libatolvajok” , illetve „vesszen a kormány” mondatokat skandálta, majd a kötélkordonok mögött sorfalt álló rendőröket szidalmazta.


Az 1956-os emlékműnél

Katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés virágait az 1956-os emlékműnél péntek délelőtt Budapesten, az Ötvenhatosok terén. Az emlékezők között voltak Nagy Imre unokái is.


A rendezvényen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A teret a rendőrség kordonnal teljesen lezárta, oda csak a meghívottak és az akkreditált újságírók léphettek be.

 Az ünnepséget mintegy ötven érdeklődő követte végig a Dózsa György út és a Városligeti fasor találkozásánál. A csendes tömegben egyetlen nagy transzparens volt látható, amelyre azt írták: "1. Bűnbánat, 2. Jóvátétel, 3. Megbocsátás".

 

Rendben befejeződtek a hivatalos megemlékezések


Muhoray Árpád, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettese az MTI-nek pénteken délután elmondta: rendben lezajlottak az október 23-i nemzeti ünnep hivatalos központi megemlékezései idén kevesebb kordonra és biztonsági intézkedésre volt szükség. A programok minden helyszínen rendben a biztonsági terveknek megfelelően zajlottak.

Az operatív törzs tagja a Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a fővárosi védelmi bizottság képviselője, a Miniszterelnöki Hivatal, a rendezvényszervezéssel megbízott cég kapcsolattartója, valamint a Budapesti Közlekedési Vállalat képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!