Nógrádi parlamenti hozzászólása - Vasúton Rédicstől Lendváig

Lenti - A Rédics-Lendva vasúti összeköttetés megvalósítását kérte a kormánytól a minap egy parlamenti hozzászólásában Nógrádi László.

zaol.hu

Az  országgyűlési képviselő - aki egyben Lenti polgármestere is - úgy véli, ez nemcsak gazdasági, de kisebbségpolitikai kérdés is. Nógrádi László  Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter figyelmét többek között arra hívta fel, hogy a magyar oldalon kevesebb, mint két és fél kilométer kiépítésére lenne szükség, ennek költsége körülbelül másfél milliárd forintot tenne ki. A képviselő arra is emlékeztetett, hogy Szlovénia nem érdekelt a Zalalövő és Hodos közötti második vágány megépítésében.

A szlovénok a lendvai összeköttetést preferálnák, ezáltal szeretnék a határ menti várost bekapcsolni a nemzetközi vérkeringésbe. A fejlesztés érdekében a szomszédos ország már elő is készítette a Beltinci és Lendva közötti hiányzó szakasz építését. Ha a tervezett vasúti leépítés érinti a Zalaegerszeg-Rédics szárnyvonalat, úgy esély sem marad a nemzetközi összeköttetés megvalósítására.

Hónig Péter válaszában közölte: a kormány támogatja a fejlesztési elképzelést, de forrást nem tud hozzá biztosítani. A miniszter ugyanakkor azt is elmondta, a vonalon végzett személyszállítási tevékenység megléte nem befolyásolja érdemben a főként teherszállításra alapozott igények későbbi megvalósítását.

A Rédics-Lendva vasúti összeköttetés mielőbbi megvalósítását a szlovéniai magyarság is szorgalmazza, Kocon József, a Muravidéki Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség elnöke ehhez Sólyom László köztársasági elnök közbenjárását is kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!