Új világ jön a bankok életében

Budapest - December elsején hatályba lép a banki magatartási kódex, amely jogos fogyasztói igényekre, ügyfélpanaszokra válaszul született dokumentum.

Petrovics Ernő

Célja, hogy a bankok egyoldalú erőfölényével szemben védelmet adjon az ügyfeleknek és segítse visszaállítani a banki szektor iránt megingott bizalmat. A pénzintézetek lényegében azt vállalták: ügyfeleikkel partneri   és nem alá-fölé rendeltségi  viszonyt alakítanak ki.

Csatlakozhatnak a kódexhez mindazok a pénzügyi szolgáltatók, amelyek követendőnek tartják a tisztességes üzleti magatartás elveit.

Az elképzelések szerint nemcsak a kereskedelmi bankok, hanem a jelzáloghitel-intézmények, a lakás-takarékpénztárak, a takarék- és hitelszövetkezetek, valamint a pénzügyi vállalkozások, lízingcégek, biztosítók hitele-zői cégei és a fióktelepei is, vagyis minden, a gazdaságban hitelezői oldalon álló szervezet magára nézve kötelezőnek tartja majd az etikai szabályokat.

Farkas Ádám, a Pénzügyi Szolgáltatások Állami Felügyeletének vezetője a kódex bemutatásakor hangsúlyozta: az elfogadott szabályzat nem old meg minden problémát a hitelezés  területén, hiszen ezután is lehetnek nem tisztességes szereplői a piacnak és lesznek felelőtlen hitelfelvevők is. Egyébként a kódex megalkotása során a legtöbb vitát éppen az egyoldalú szerződésmódosítás témája váltotta ki. 

A PSZÁF mindenekfelett ragaszkodott az átláthatóság biztosításához, a közérthető, hozzáférhető információk megadásához, a szabályszerűséghez és a szimmetria elvének betartásához. Ez utóbbi a kedvező és kedvezőtlen változások azonos átvezetésére vonatkozik, vagyis nemcsak a hitelterhek növekedésére, hanem a csökkenésére is érvényesíteni kell. Pontosan megfogalmazták, milyen minősített esetekben lehet, illetve tilos egyoldalúan szerződést módosítani. Nem emelhet például a bank kamatot a késedelem nélkül, folyamatosan fizető ügyfeleinél, a hitel kockázatának növekedésére hivatkozva sem. Köteles az árfolyamokat átláthatóvá, nyilvánossá tenni, a banki eljárási költségeket csak az előző évi infláció mértékének megfelelően emelheti, lehetővé válik a hitelkiváltás a devizahitel egyösszegű törlesztésével is, devizában. Az előtörlesztés díjáról is korrekt, átlátható tájékoztatást kell adni. Megegyezés született arról is,     hogy a kódex életbe lépéséig fennáll a moratórium, nem változtatják egyoldalúan a szerződéseket. Az ügyfelek fizetési nehézségeinek kezelésére pedig különböző megoldásokat dolgoztak ki. A szabályzatba bekerült, hogy az adós 90 napig  a vételi opció érvényesítése előtt  saját maga értékesítheti a fedezetként szolgáló ingatlanját.  Emellett több áthidaló, alternatív megoldást kell felkínálni a szorult helyzetbe került ügyfeleknek.

 A kódex a hitelezés egész folyamatát átfogja, beleértve a hitelekről adott információt, a szerződéskötés előkészítését, a hitel gondozását és a problémás hi-telek kezelését  foglalta össze a PSZÁF elnöke. Kötelező érvényét  hiszen nem törvény, bár szorosan illeszkedik a jogszabályi környezethez  a csatlakozók az aláírásukkal szavatolják. Emellett, ha a felügyelet a törvények megsértését tapasztalja, kétmilliárd forintos maximális bírsággal sújthatja a vétő pénzintézetet.

Bíznak a nyilvánosság kényszerítő erejében, amit a sokkal több szankcionálási jogosítvánnyal felruházott felügyelet különböző módokon támogat. A honlapjukon mind a kódexhez csatlakozó, mind a nem csatlakozó pénzügyi szolgáltatók listáját közölni fogják.

A kódexet tizenhárom bank írta alá, amelyek a lakossági hitelállomány több mint kilencven százalékával rendelkeznek: Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Hungary Bank, FHB Jelzálogbank, K & H Bank, Magyar Fejlesztési Bank, MKB Bank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Uni-credit Bank, Volksbank.

A kormány módosítani kívánja a követeléskezelésre és végrehajtásra vonatkozó törvényi szabályozást, mivel a kilakoltatások problémáit a banki magatartási kódexszel nem lehet megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!