"Az ünnep legyen egy kicsit cirkusz..."

Körkép - Majdnem minden magyar városban fél ötkor vette kezdetét a 80. ünnepi könyvhét megnyitója, így Zalaegerszegen és Nagykanizsán is.

zaol.hu

Egerszegen Márai Sándorral nyitottak

    A megyeszékhelyi nagytemplom előtt, a Mindszenty, avagy Szentháromság téren dörgő fenséggel zúgó harangszó előzte meg az Énekmondó együttes dalait, melyek nyitányul szolgáltak a könyv egerszegi ünnepéhez. Felcsendült az Írországban élő, de nálunk gyakran megforduló  Kabdebó Tamás Janicsárok című megzenésített  verse. 

Az egerszegi megnyitón Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója, dr. Gyimesi Endre, a város polgármestere  maga is volt könyvtáros-történész , valamint a vajdasági Óbecséről érkezett Tari István költő szólt az egybegyűltekhez. A  közönség a meleg szavak mellett talán annak örült legjobban, hogy végre újra böngészhetett a könyvsátrak kínálatában, hiszen sajnos nem volt ez mindig így  az utóbbi időben. 



Fotó: Ohr Tibor


A polgármester Márai Sándor szavaival hívta fel a figyelmünket arra, hogy lelkünk olvasás általi művelése az egyik legfontosabb teendőnk. A városvezető beszédes számokkal jelezte, idén 100 forinttal alacsonyabb a könyvek átlagára, bár így sem kevés (2488 forint), de a választék bőséges, hiszen 230 kiadó összesen ötszáz újdonsággal rukkolt ki. 

Végül Tari István versbe szedve nyújtotta át gondolatait a jelenlévőknek. Ezután a városi könyvtárban mutatta be Csurran a csillag című kötetét.   

Nagykanizsán már az első nap sokan voltak

    A dél-zalai városban a szokott helyén, a Deák téren rendezik meg idén is az ünnepi könyvhetet, mely már a csütörtök délutáni hivatalos megnyitót megelőzően is számos látogatót vonzott. 

A nagy érdeklődést egy újszerű kezdeményezés indukálta: a szervezők azon  ötlete, hogy iskolai osztályokat hívjanak meg a könyvsátrakhoz. Jópár pedagógusnál talált nyitott fülekre az akció, így jókedvű diákok töltöttek ki feladatlapokat, illetve rakták ki azokat a puzzle-ket, melyek helyi szerzők könyveit ábrázolták. Aztán ha azokat megtalálták a sátraknál, a jutalom sem maradt el.  



Fotó: Szakony Attila



A Nagykanizsán régóta hagyományos ünnepi könyvhetet Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója nyitotta meg, kiemelve: a jeles alkalomhoz egy évtizede a helyi szerzők megjelenését (ezúttal nyolc kötetet) is hozzáteszik, sokan direkt erre az időpontra időzítik kötetüket, az önkormányzat pedig ehhez sok segítséget nyújt.  



Fotó: Szakony Attila


Az ünnepi megnyitót követően a Halis könyvtárban mutatták be a Kanizsai Antológia 9. kötetét, melyhez Balogh László, az OKISB elnöke mondott köszöntőt.

A Deák téren pénteken 9-től 17.30 óráig, szombaton pedig 9-13 óráig lesz nyitva a Deák Könyvesház és a Halis István Városi Könyvtár sátra.

Budapesten múltidézéssel kezdtek

    A fővárosban Lator László költő nyitotta a jubileumi 80. Ünnepi Könyvhetet és a hozzá kapcsolódó 8. Gyermekkönyvnapok központi rendezvénysorozatát.

Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Kossuth-díjas költő egyidős a "könyvhét gondolatával", hiszen születési évében, 1927-ben vetette fel először Supka Géza a könyvünnep ötletét.

- Büszkeségünk és dicsőségünk a nyolcvanadik  - utalt megnyitóbeszédében Lator László a rendezvénysorozat idei jubileumára. Mint hozzátette, Supka Géza annak idején tisztában volt az általa elindított kezdeményezés nehézségeivel, de azt is tudta, a siker érdekében mindent be kell vetni

"Az ünnep legyen egy kicsit cirkusz, maszkabál, ingujjban, bohémesen (...), hírességekkel, a színen átsuhanó színészekkel. Államférfiakkal is, persze" - fogalmazott a költő, aki beszédében megjegyezte: 1985-ben a felnőtt lakosság 18 százaléka rendszeresen olvasott. Ma van szabad szellem, szabad könyvkiadás, szabad piac. Mi akkor a magyarázata, hogy az a 18 százalék 2000-re felére csökkent? - tette fel a kérdést, ám azt is hangsúlyozta, hogy a könyvkiadásnak 80 éve is megvoltak a maga nehézségei, "a könyvnapokat újra meg újra ki kellett találni", de egyértelműen sikert könyvelhet el   a rendezvény.



Fotó: MTI - Kollányi Péter

 
Budapest belvárosában június 4. és 8. között 105 kiadó standja és a régebbi kiadványok mellett 356 könyvújdonság várja az érdeklődőket.

Összeállítás: Zalai Hírlap -  Arany Horváth Zsuzsa, Kelemen Valéria, MTI


Ízelítő az Ünnepi Könyvhét programjaiból - Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!