Bulvár

2011.05.03. 14:47

Subscribe: Zenénknek köszönhetjük, hogy idáig eljutottunk

Egy művésznek vagy egy előadónak mindig szüksége van a kihívásokra, hiszen anélkül az ember alkotó kedve előbb-utóbb alábbhagyna. Mi is törekszünk arra, hogy folyamatosan új célokat állítsunk magunk elé, s azokat el is érjük - mondotta Csongor Bálint, a Fonogram-díjas Subscribe zenekar egyik énekese annak kapcsán, hogy az alapvetően rockzenét játszó formáció idén az ország egyik legexkluzívabb koncerttermében, a budapesti Művészetek Palotájában lép fel.

Gyuricza Ferenc

A zenekar ezt megelőzően országos turnén vesz részt, ahol a most kiadott új nagylemezük dalait mutatják be. A Bookmarks a Subscribe harmadik stúdióalbuma, amely a megjelenése hetében rögtön a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége hivatalos listájának élén landolt, megelőzve a jóval populárisabb zenét játszó előadók kiadványait is. Az együttes tagjai - Csongor Bálint és Tilk Máté énekesek, Horváth Attila és Reich Tamás gitárosok, Anga-Kiss Miklós basszusgitáros, illetve Rékasi Attila dobos - szerint ez nemcsak a fanatikus rajongótáboruknak köszönhető, hanem az album különleges formátumának is, hiszen a CD-t és a hozzá tartozó DVD-t egy könyvet formázó borítóban helyezték el. 


- Eddig úgy készültek a lemezeink, hogy három-négy évig tartó alkotómunka eredményeként gyűlt össze egy csokornyi nóta, amelyeket aztán albumba szedtünk - magyarázta Csongor Bálint. - Most azonban a stúdiófelvétel tervezett időpontja előtt három hónappal még egyetlen kész számunk sem volt. Ezért pánikszerűen mindannyian odaköltöztünk Horváth Attilához, ahol egyetlen hét alatt kidolgoztuk az összes meglévő ötletünket. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy én például a hálószobában énekeltem, míg Anga-Kiss Miklós a konyhában basszusgitározott, a többiek pedig a nappaliban dolgozták ki a gitártémáikat. Esténként pedig összedugtuk a fejünket, hogy véglegesítsük a dalokat. Így állt össze egyetlen hét alatt az album, amit aztán két hónap alatt vettünk fel a törökbálinti Super Size Recordings stúdióban.

- A dalok írásánál ugyanaz volt a munkamódszerünk, mint a Contradictions kislemeznél - vette át a szót Reich Tamás. - Akkor Révfülöpre költöztünk le, írtunk meg három nap alatt két számot, most pedig Horváth Attilához költöztünk be, hogy egy hét alatt összerakjunk egy egész lemezt. Utána két hónapig laktunk kint a stúdióban.

- Ilyet sem csináltunk még korábban, mindig hazamentünk a stúdiózás után - folytatta az énekes. - Most hál’Istennek megadatott, hogy két hónapra kiköltözhessünk Törökbálintra, ahol Horváth Attila dolgozik. A Super Size Recordings ugyanis egy apartman-stúdió, teljesen felszerelt konyhával, hálószobákkal, így két hónapig csak a lemeznek szenteltük az életünket.

A Subscribe új albumán a korábbi lemezeknek megfelelően ezúttal is rendkívül összetett, eklektikus dalok kaptak helyet. A zenekar tagjai meglepő módon, teljesen váratlanul variálják a különböző stílusokat, ezáltal hoznak létre egy olyan zenei világot, amely csak rájuk jellemző.

- A durvább részek a gitárosainktól, illetve tőlem származnak, a jazz és funky betétekkel, egyéb őrült megoldásokkal pedig Anga-Kiss Miklós áll elő - sorolta a zenekar énekese. - Mi általában teljes dalokat írunk, Miklós azonban olyan elborult ötletekkel jön, hogy azokból csak részleteket lehet kiragadni, hiszen még a mi széles látókörünkbe is nehezen férnek bele.


- A dalok végleges formája általában hosszabb érési folyamat eredménye - tette hozzá Reich Tamás. - Mire eljutunk a végső verzióig, ezerszer átvariáljuk a témákat, nagyon sok változatot dolgozunk ki, s azok közül választjuk ki a nekünk legjobban tetszőt.

- A dalok hossza is változatos - árult el további információkat Csongor Bálint. - Ezen a lemezen található az eddigi leghosszabb számunk, a Between Heaven And Her, de a legrövidebbek is. Van olyan is, amelyik a három percet is alig éri el. A tíz szám így ötven perc körüli játékidőt tesz ki, tehát nem olyan hosszú.

Az album nemcsak tartalmát illetően érdemel odafigyelést, hanem külleme miatt is. A zenekar a CD-t és az ahhoz bónuszként társított DVD-t ugyanis egy könyvet formázó borítóban helyezte el. Csongor Bálint szerint a letöltögetések korában csak így érdemes egy lemezt kiadni, hiszen pontosan a plusz tartalom, a külcsín miatt vásárolják meg a rajongók.

- Most is letöltéssel kezdik, de aki meglátja, hogy milyen szép a borító, és szeretne valami különlegeset birtokolni a zenekartól, az biztosan megveszi - vélekedett az énekes. - Nagyon sok munka van benne, jól esik lapozgatni, s ahhoz képest egészen méltányos áron lehet hozzájutni. Már az előrendelések is elég szép számban fogytak, közel 450 darabot adtunk el a megjelenés előtt, ami manapság igen ritka. Akik megrendelték, ők egyébként eltérő borítójú lemezt kaptak, az ő példányukon a könyvjelző nem vörös, hanem arany színű. A YouTube-on szintén megtalálható, a torret-oldalakra azonban meg nem raktuk fel, de hamarosan annak is eljön az ideje. Úgy legalább jó minőségben tudják leszedni a srácok, nem pedig mindenféle szedett-vedett mp3 minőségben kell a dalokat hallgatniuk. Ha a letöltögetések is lehetne számolni, akkor rövid időn belül biztosan bőven aranylemez felett lennénk ezzel az albummal. Talán valamikor kitalálnak majd arra is egy rendszert, hogy az illegális letöltést is beleszámítsák a példányszámba.

- S akkor kapunk egy illegális aranylemezt, vagy egy kalózarany-díjat - viccelődött Reich Tamás.

A Subscribe az új album megjelenését követően országjáró turnéra indul, amely április 8-án veszi kezdetét Debrecenben. A nyár folyamán a fesztiválfellépésekkel folytatódó koncertsorozatnak lesz egy különleges állomása is, június 19-én a budapesti Művészetek Palotájában két egymást követő előadás során mutatják majd be dalaikat, méghozzá teljesen átdolgozott formában.



- Az előadásnak az Áthangolva címet adtuk, ugyanis minden egyes számot más-más köntösbe öltöztetünk - mesélte Csongor Bálint. - Lesz köztük akusztikus hangszerelésű, de jazz, chill-out vagy éppen trip-hop stílusú is. Számunkra is nagyon érdekes próbálkozásnak tűnik, hogy az amúgy heavy metal alapokra épülő Subscribe dalok hogy szólalnak meg teljesen más köntösben. Izgalmas estének nézünk elébe, s számunkra még az is kérdés, hogy mit fogunk a színpadon csinálni, valószínűleg megilletődötten ülünk egymással szemben. A koncertet egyébként felvesszük, készül belőle egy DVD, amit valószínűleg jövő karácsonyra rakunk majd össze. Remélhetőleg szép karácsonyi kiadvány lesz belőle.

- A Művészetek Palotája az a kategória, amit legutóbb célként tűztünk ki magunk elé - árulta el a gitáros. - Magunk elé állítottunk egy nagyon magas lécet, ennek kell most megfelelnünk. A Subscribe története egyébként erről szól, mindig kitűzünk magunk elé valami célt, s azt próbáljuk elérni. A gyermekkori álmunk az volt, hogy stadion-rockzenekarban játsszunk, ami elérhetetlen kategória, de az eddigi eredményeinkkel is elégedettek vagyunk.

- Az is érdekes, hogy általában olyan helyzetekben mérettük meg a zenekart, ami abszolút nem a mi pályánk - fűzte tovább a gondolatsort Csongor Bálint. - Ilyen volt a Fonogram-díj vagy a siófoki MTV Icon koncert is, ahol az EDDA dalait játszottuk. Egy művésznek vagy egy előadónak mindig szüksége van új kihívásokra, hiszen anélkül az ember alkotó kedve előbb-utóbb alábbhagyna. A Művészetek Palotája is ilyennek fogható fel.

Csongor Bálint nem tagadja, eddigi eredményeik miatt többször támadták őket azzal, hogy gazdag pesti szülők gyermekeiként viszonylag könnyebben boldogulnak. Az énekes azonban rögtön leszögezte, ezek a vádak egyáltalán nem fedik a valóságot. Ugyan budapestiek lévén a vidéki zenekarokkal szemben élveztek némi előnyt, ám ez maximum az első album kiadásáig tartott.

- Onnantól viszont csakis magunknak, a zenénknek és a tehetségünknek köszönhetjük, hogy idáig eljutottunk - magyarázta az énekes. - A gazdag fiúk jelző pedig abszolút nem igaz a zenekarra. Nekem gyógypedagógus az anyukám, apukám pedig köztisztviselő volt, de már nyugdíjas. Ebből le lehet vonni konzekvenciát.

- Mindannyian dolgozunk, mindenkinek van szakmája, állása - egészítette ki Reich Tamás. - Többnyire zene közeli dolgokkal foglalkozunk, illetve olyan állásunk van, hogy magunk oszthatjuk be a munkaidőnket, így jut időnk zenélésre. Nekem van egy másik zenekarom is, a Grand Mexican Warlock, amely a közelmúltban adott ki CD-t, utána pedig lemezbemutató koncertünk volt. Most egy MR2 - Akusztik fellépésre készülünk, amire ezerrel kell próbálni. Sajnos, nagyon nehezen tudom a két zenekarral járó elfoglaltságot összeegyeztetni. Néhány hónapja küldtem el a Subscribe koncertlistát a Grand Mexican Warlock szervezőjének, akkor láttuk, hogy szinte egy üres péntek vagy szombat sem maradt. Ezért most nélkülem fognak koncertezni.



Csongor Bálint és Reich Tamás beszéltek kedvenceikről, hatásaikról is. Az énekes elmondta: az első igazi példaképe a Queen volt, főleg a zenekar korai munkássága, a hetvenes években készített lemezek voltak rá nagy hatással.

- Ami nagyot változtatott még az életemen, az a Rage Against The Machine - sorolta tovább Csongor Bálint. - Persze fontos volt a Metallica és a Guns ’N Roses is, de a Rage Against The Machine fordította meg velem a világot. A következő nagy fordulatot az At The Drive In hozta, de nagyon szeretem a Tool és a Faith No More zenéjét, illetve rengeteg mást is hallgatok. Nemcsak rockot, egyéb irányzatokat is. Emellett az irodalom és a filmek világa is érdekel.

- Nekem is a Rage Against The Machine volt az első igazi kedvencem - árulta el Reich Tamás. - Nagyon fontos volt a Pantera, a heavy metal szeretete ide vezethető vissza. Most a Tool és a Mars Volta tartozik még mindkettőnk példaképei közé.

- Nagyon örülünk annak is, hogy jön a Deftones a Szigetre - folytatta Csongor Bálint. - Nagyon jó lenne, ha egy újra együtt játszhatnánk velük, azonos színpadon. Abba belegondolni is rossz, mi lenne, ha a kedvenceinkkel azonos időben, de különböző programhelyszíneken lépnénk fel. Mondjuk a Deftones-t még valahogyan elviselném, de a Tool vagy a Mars Volta esetében nem tudom, mit csinálnék. Valószínűleg inkább őket nézném, végül is két énekes van a Subscribe-ban, valahogy csak megoldanák a többiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!