Borászat

2015.11.22. 13:19

A fekete járdovány a csókaszőlő és a bakator

Keszthely – Hungarikum szőlőfajtákkal ismerkedhettek és belőlük készült borokat kóstolhattak a vendégek a Balaton Színház 100 Hungarikum Bormustráján.

Keszey Ágnes

 

A  dr. Bakonyi Károly által nemesített leghíresebb  fajta a Cserszegi fűszeres. Bár a szőlőfajta születése Cserszegtomajhoz köthető, termesztése inkább az ország más vidékein jellemző. A bormustrán azonban a szőlőnemesítő fia, Bakonyi László (balra) Romsics Bence (jobbra) cserszegtomaji Cserszegi fűszeresét  kóstolta

Az évről – évre sok érdeklődőt vonzó programot először öt éve, dr. Bakonyi Károly halálának évében rendezték meg: 2010-ben. Azóta is a szőlőnemesítő emléke előtt tisztelegnek a bormustrával. Csengei Ágotától, a Balaton Színház igazgatójától megtudtuk: a rendezvényen a Pannon Egyetem Georgikon Kar szőlész – borász duális képzésében résztvevő négy pincészet, valamint egy helyi borkereskedés kínálta a borokat, összesen több mint 130 félét kóstolhattak az érdeklődők.

– Hungarikumok a Kárpát – medencében őshonos fajták: vagy innen származnak, vagy máshonnan hozták ide a betelepülő népek, de már évszázadok óta jellemző fajták. Az ismert hungarikumok közé tartozik a kadarka, a furmint, a hárslevelű, kéknyelű, a juhfark, kék oportó vagy a kékfrankos. Vannak olyanok, amik kevésbé ismertek, mert már – már kipusztulóban lévők, épphogy a halál torkából visszahúzott fajták, például a csókaszőlő, a kék bajor, a tihanyi kék, a fekete járdovány, a csomorika, a bakator ezeket a kuriózumokat is sikerült összegyűjtenünk és bemutatnunk itt. Például a csókaszőlőből mindössze négy pincészet készít borokat – ezek a ritkaság mind kóstolhatóak itt – szólt a válogatásról Pampetrics Milán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!