Biokertészet

2014.07.07. 12:23

Biokertész - Mérgezésveszély a veteményesben

Nem vagyok vegetáriánus, sőt! S bár a húsfaló haspártiak népes táborát erősítem, a kedvenceim között ott sorakoznak hosszú, tömött sorban a zöldségek is.

Fincza Zsuzsa

Főleg azok, amelyik mellé oda lehet ülni a kertben, és ott a helyszínen frissen felfalhatók. Így a legzamatosabbak, s egy molekulát sem veszítenek a vitaminkészletükből. Sebaj, hogy a zöldborsó leérett, szegény hetekig bírta a dézsmálást, helyette itt van már az uborka, a paradicsom, a paprika, most ezekből áll a jó kis nyári desszert – fáról szakasztott gyümölccsel tetézve. Annak viszont, aki a veteményesből uzsonnál, tudnia kell, hogy mit kebelezhet be nyersen, mert bizony néhány zöldség főzés nélkül, s esetleg éretlenül mérgező lehet.

A legnagyobb veszélyt a babfajzatok jelentik. Míg hüvelyes társuk, a borsó nyersen még gyógyerővel is bír, a paszulyt muszáj magas hőfokon legalább tíz percig főzni, mert anélkül hányással, hasmenéssel, bélgörccsel járó mérgezést okoz. Az sem jó, ha kedvenc chilis babunkat, vagy bőrkés bablevesünket lassan, alacsony hőfokon pároljuk, mert így nem bomlik el benne a méreganyag. A vajbab is jó firma, de komoly hőkezelés nélkül még a szójabab is egy kész méregzsák. Bármilyen meglepő, a krumpliféléknek, beleértve a paprikát és a paradicsomot és a padlizsánt is – minden része – a levele, szára és a virága – mérgező, kivéve, amit megeszünk belőlük – vagyis a krumpli gumója, a paradicsom, a padlizsán és a paprika gyümölcse. Azt nem csak a kertészkedőknek, hanem mindenkinek tudnia kell, hogy a fényesen bezöldült vagy a csírázó krumpliban, a zöld paradicsomban és az éretlen padlizsánban túlteng a szolanin (attól olyan keserű), amely bizonyos mennyiség felett akár halálos is lehet. A burgonyáról éppen ezért vastagon hámozzuk le a zöld és a csírázó részt, sőt, ugyanilyen okból a sárgarépa bezöldült részét is vágjuk le. Az éretlen paradicsom esetében annyival jobb a helyzet, hogy savas közegben semlegesítődik a benne lévő mérgező anyag, így a kedvelt zöldparadicsomos savanyúság már ehető.

A krumpli minden föld feletti része, így virága is mérgező (Fotó: Fincza Zsuzsa)

A rebarbarának csak a friss, vastag szárát használjuk fel, a nagy és öregecske levelében már túl sok az oxálsav, ami hasmenést, nagyobb mennyiségben mérgezést okoz. Amúgy az oxálsav, amely képes a szervezet elöl elorozni és megkötni a kalciumot, a spenótfélékben is jelen van, de a csontritkulás veszélye csak azt fenyegeti, aki a szép zöld főzeléknövényt Popey módra falja. A spenót túladagolás ellentéte a tojáshéjmérgezés, s bár a porrá őrölt tojáshéj önmagában és kismértékben nem mérgező, ám ha túlzásokba esünk, a kalciumtúltengés tönkre teszi a hasnyálmirigyünket, vesekövet növeszt és kitesszük magunkat a rákos megbetegedések veszélyének is. A mértékletesség legyen a jelszavunk a csípős paprika esetében is. Bár való igaz, a chiliben lévő kapszaicin kismértékben gyógyszer, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, keringést serkentő és rákmegelőző hatású, nagyobb mennyiségben már veszélyes lehet. Ehhez persze 8-10 erős paprikát meg kellene ennünk egy ültő helyünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!