Biokertészet

2011.08.23. 09:10

Aszalt paradicsom: ínyencek aranyáron mért csemegéje – házilag

Kolléganőmmel az aszalás rejtelmeiről diskurálunk, tudálékosan részletezem, milyen gyümölcsöt miként sikerült kiszárítani, melyiket hogyan rontottam el, a meggy és a sárgabarack például finom lett, az almakísérlet viszont siralmas eredménnyel járt, viszont rájöttem, vékonyra szeletelve úgynevezett almaszirmot kell készíteni, úgy fantasztikusan finom rágcsálnivaló sikeredik belőle.

Fincza Zsuzsa

És a paradicsomból? – kérdi kolléganőm. Na tessék! Az meg teljesen kiment a fejemből! Amúgy még nem késő, fonnyasszunk hát paradicsomot is! Tegnap már a második adag piroshúsú zöldség alatt zümmögött az aszaló masina – az első ugyanis olyan jól sikerült, hogy a szaktekintélynek számító családtag szinte felkiáltott amikor megkóstolta: „húúú, ez nagyon finom!” Mondhatom hát, aki csak teheti, aszaljon paradicsomot, a főzéshez is felhasználható (például pörköltbe), de rágcsálnivalónak is egészségesebb minden chipsnél, ropinál.

Aszalni lehet a napon is, kicsit macerásabb, mert állandóan figyelni kell az időjárásra – egy hét, esetleg kettő biztosan kell, míg teljesen kiszáradnak a bogyók, amiket aztán éjszakára be kell vinni a lakásba – viszont a legolcsóbb eljárás. Ha sütőben aszaljuk a paradicsomot, félbe kell vágni, (ha nagyobb, negyedbe) be kell sózni, s a héjukkal lefele kell a tepsibe tenni. Régebben csupán a tartósítás volt a kiszárítás célja, ma már ínyencek csemegéje az aszaltparadicsom, a legmenőbb éttermekben kínálják, a boltok polcain is megtaláljuk, egy 3 decis üveggel több ezer forintba kerül, naná, hogy megéri vele otthon is bíbelődni. Főleg, ha a saját kertünkben magunk termelte biozöldséget dolgozhatjuk fel.


Úgy számoljunk, hogy 5 kiló paradicsomból kábé 60 deka aszalványt nyerünk. Szerencsére az idén szép a paradicsomtermés – a piacon, a boltokban sem túl drága, tehát még venni is megéri az aszalnivalót –, s eddig, lekopogom, a betegségek is elkerülték, pedig erős napsütésben, nagy esőben, tomboló viharban bőven volt része. A paradicsom klasszikus tartósítási módja a befőzés, a lékészítés. Nincs vele sok fakszni, megmossuk, feldaraboljuk, egy darabig főzzük, forrón átpaszírozzuk, újból főzzük, üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Egyszer pórul jártam, megpenészedett az öszes, azóta mindig teszek a lébe egy kevés tartósítószert. Mifelénk úgy tartják, még augusztusban be kell főzni a paradicsomot, mert később már savanykás ízű.

A tartósítás dicsérete mellett sem bírom megállni, hogy ne hozzam szóba a frissen leszedett, nyers paradicsom fogyasztását, hiszen, mint minden zöldség és gyümölcs, ez is így tartalmazza a legtöbb egészségvédő anyagot – A-, B1, B2- és C-vitamint. Számos öszszetevője miatt rengeteg jótékony hatása van. A népgyógyászatban például kelések érlelésére használják, de hatásos reuma és köszvény ellen is. A paradicsomban nagy mennyiségben található egy természetes karotinoid anyag a likopin, ez adja szép piros színét. A likopinban gazdag étrend bizonyítottan csökkenti a prosztatarák, a hasnyálmirigy és a nyakon kialakuló rákfajták kockázatát.



Biokertészet hókuszpókusz nélkül - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!



PARADICSOM - kapcsolódó cikkeink: 

Jé, ennyi mindenre jó a paradicsom?!

Jaj neked, paradicsom paca!

Óriás paradicsomok

Új és az eddigieknél hatásosabb antioxidáns a paradicsomban

Elengedhetetlen nyári partikellék



Életmód dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!