Biokertészet

2010.11.15. 13:37

Zeller: csodaszer és finomság az őszi kertből (recepttel)

A novemberi tavaszban tovább növekszik, ami kint maradt a kertben, a zeller például versenyre kélt a kelbimbóval, s ahogy elnéztem, nyerésre áll. Igaz, már csak három bokor bujálkodik odakint, egyiket Annus néni barátnőm tanácsára virágcserépben behozom a télikertbe (megfelel e célra a fagymentes veranda, világosabb spájz is), mérsékelten öntözgetem, s télen ellát majd levesbe való friss levéllel.

Fincza Zsuzsa

OLDALTÖRÉS: Receptek



Zeller burgonyával - csőben sütve
(4 nagyobb étvágyú személynek elegendő adag)

Hozzávalók:
burgonya: 700 gr
zellergumó: 400 gr
tejszín: hozzávetőlegesen 3 dl

őrölt bors
őrölt szerecsendió
parmezán sajt reszelve: 100 gr

A burgonyát és a zellert megpucoljuk, majd szeletelővel 1 mm vékonyra szeleteljük. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Annyi tejszínt keverünk hozzá, hogy a zöldségeket gyengéden bevonja, éppen csak ellepje. Tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk, alaposan lenyomkodjuk, sajttal megszórjuk, 140 c- fokos sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. Önálló ételként, vagy köretként halakhoz, húsokhoz tálaljuk. 


Töltött zeller

Hozzávalók:
Zeller: 4 db 10 cm átmérőjű, zsenge

Töltelek /bolognai ragu /
Vöröshagyma: 100 gr
Darált marhahús: 500 gr
Paradicsompüré: 1 evőkanál
Fokhagyma: 1-2 gerezd
Száraz vörösbor: 2 dl
Friss bazsalikom
Friss rozmaring

Bors
Olívaolaj: 8 cl
Félzsíros sajt: 160 gr



Zeller burgonyával - csőben sütve
(4 nagyobb étvágyú személynek elegendő adag)

Hozzávalók:
burgonya: 700 gr
zellergumó: 400 gr
tejszín: hozzávetőlegesen 3 dl

őrölt bors
őrölt szerecsendió
parmezán sajt reszelve: 100 gr

A burgonyát és a zellert megpucoljuk, majd szeletelővel 1 mm vékonyra szeleteljük. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Annyi tejszínt keverünk hozzá, hogy a zöldségeket gyengéden bevonja, éppen csak ellepje. Tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk, alaposan lenyomkodjuk, sajttal megszórjuk, 140 c- fokos sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. Önálló ételként, vagy köretként halakhoz, húsokhoz tálaljuk. 


Töltött zeller

Hozzávalók:
Zeller: 4 db 10 cm átmérőjű, zsenge

Töltelek /bolognai ragu /
Vöröshagyma: 100 gr
Darált marhahús: 500 gr
Paradicsompüré: 1 evőkanál
Fokhagyma: 1-2 gerezd
Száraz vörösbor: 2 dl
Friss bazsalikom
Friss rozmaring

Bors
Olívaolaj: 8 cl
Félzsíros sajt: 160 gr

Zeller burgonyával - csőben sütve
(4 nagyobb étvágyú személynek elegendő adag)

Hozzávalók:
burgonya: 700 gr
zellergumó: 400 gr
tejszín: hozzávetőlegesen 3 dl

őrölt bors
őrölt szerecsendió
parmezán sajt reszelve: 100 gr

A burgonyát és a zellert megpucoljuk, majd szeletelővel 1 mm vékonyra szeleteljük. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Annyi tejszínt keverünk hozzá, hogy a zöldségeket gyengéden bevonja, éppen csak ellepje. Tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk, alaposan lenyomkodjuk, sajttal megszórjuk, 140 c- fokos sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. Önálló ételként, vagy köretként halakhoz, húsokhoz tálaljuk. 


Töltött zeller

Hozzávalók:
Zeller: 4 db 10 cm átmérőjű, zsenge

Töltelek /bolognai ragu /
Vöröshagyma: 100 gr
Darált marhahús: 500 gr
Paradicsompüré: 1 evőkanál
Fokhagyma: 1-2 gerezd
Száraz vörösbor: 2 dl
Friss bazsalikom
Friss rozmaring

Bors
Olívaolaj: 8 cl
Félzsíros sajt: 160 gr

A zellereket tisztítjuk, félbevágjuk, majd sós vízben vagy húslevesben puhára főzzük. Lényeges, hogy ne főzzük péppé. A közepét ügyesen kanállal kivájjuk, helyet biztosítva a tölteléknek.

Töltelek:
Lábosban olajat hevítünk, hozzá adjuk az  apróra vágott vöröshagymát, 2-3 percig pirítjuk. Ezek után a húst is hozzáadjuk, a zúzott fokhagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, szorgalmasan és kitartóan kevergetjük. 3-4 perc elteltével, vagy miután a húsból kisült nedvek már elpárologtak, hozzá adjuk a paradicsompürét. 1-2 percig tovább pirítjuk. A bort több részletben hozzá öntjük, mindig megvárva, hogy az előzőleg hozza adott dózis elpárologjon.  Ezek után 30 percig pároljuk, ha nagyon szükséges pár csepp vizet adhatunk hozza. Mielőtt a tűzhelyről leemeljük, fűszerezzük az apróra vágott friss fűszerekkel. (Ezt a ragut természetesen spagettivel vagy egyéb kifőtt tésztával is ehetjük.)

A bolognai ragut belekanalazzuk a zellerbe, sajttal  meghintjük. 180-190 Celsius fokos sütőben a sajtot rápirítjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!