Belföld

2015.09.22. 18:39

Államtitkár: év végére minden elhúzódó anyakönyvi eljárást lezárnak

Jelenleg 8 ezer olyan gyermek van Magyarországon, akinek még nincs anyakönyvi kivonata az anyakönyvügyi eljárások elhúzódása miatt, de év végére minden ilyen ügyet lezárnak - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Kovács Zoltán a kormánynak a bürokrácia csökkentését célzó, az állampolgárok mindennapi ügyintézését megkönnyítő terveivel kapcsolatban elmondta: a kormányhivatalok április elsejével 200 ezres ügyhátralékkal vették át az ügyiratokat.

Az államtitkár kifejtette: a kormány már eddig is több intézkedést hozott a közigazgatás hatékonyabbá, az ügyintézés gyorsabbá tételére, ezek között említette kormányablakok létrehozását.

Az államtitkár kitért arra, hogy folyamatban van a digitális nemzeti fejlesztési program. Nyíregyházán például már negyven ügykört lehet digitálisan, az interneten is elintézni, nincs szükség személyes ügyintézésére. Ezzel kapcsolatban kiemelte: 2018-ig "el kell intézni", hogy 3,5 millió háztartásban legyen szélessávú internet.

Kovács Zoltán hozzátette: vannak azonban olyan ügyek, mint például az anyakönyvezési, honosítási eljárások, ahol több ügyintézőre van szükség.

A könnyítések között említette, hogy az erkölcsi bizonyítványt igénylő papírért nem kell majd külön elmenni a postára, és fizetni sem kell a bizonyítványért.

Felidézte: 2016-tól tízmilliárd forintnyi, sok állampolgárt érintő eljárási díjakat, illetékeket szüntetnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!