Belföld

2014.09.10. 10:58

Minden második vizsgált epres joghurtnál hiányosságot talált az élelmiszerbiztonsági hatóság

A vizsgált 38 epres joghurt felénél talált jelölési hibákat vagy hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint nyáron végezték az epres joghurtok élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzését. A vizsgálat során 19 terméknél, minden második esetben találtak hiányosságokat, enyhébb és súlyosabb jelölési hibákat.

Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósághűen tájékoztatták a fogyasztókat.

Nem pontosan sorolták fel például az összetevőket, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azt - hívta fel a figyelmet a Nébih.

A közlemény szerint előfordult, hogy az előírt, legalább 4 százalékos gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon nevezték „epres joghurt"-nak. Egy esetben találtak a boltok polcain magyar nyelvű jelölés nélküli termékeket is.

A csak kisebb jelölési hibás termékek előállítóját vagy forgalmazóját a hatóság figyelmezteti. A súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, és kötelezik a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen mintegy 700 ezer forint - közölte a Nébih.

A tájékoztatás szerint a laboratóriumi ellenőrzés során a Nébih mind a 38 termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálták a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát is. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek, és a termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével minden vizsgált joghurt grammonként az előírt mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat.

PONTOZÁSOS ÉRZÉKSZERVI LEÍRÁS 
epres joghurtok kedveltségi vizsgálatához

KÜLSŐ (súlyozó faktor: 0,6)

5 pont: egyenletes rózsaszínű, felfölöződéstől, savókiválástól mentes, eperdarabokkal vagy anélkül, néhány fehéres alvadékrög elfogadható

4 pont: egyenletes rózsaszínű, felfölöződéstől mentes, kevés savókiválással, eperdarabokkal/szemcsékkel tarkított

3 pont: egyenletesen sötétebb vagy világosabb rózsaszínű, enyhén felfölöződött, kissé savókiválásos

2 pont: jellegétől eltérő színű, felfölöződött, savókiválásos

1 pont: puffadás, gázképződés jelei láthatók, színtelen vagy elszíneződött, nagy fehér alvadékröggel

ÁLLOMÁNY (súlyozó faktor: 0,8)

5 pont: közepesen sűrűn folyó, kisebb alvadékrögök, esetleg eperdarabok jól érezhetők

4 pont: közepesen sűrűn folyó, néhány fehéres alvadékröggel, elszórtan eperdarabokkal/szemcsékkel

3 pont: a jellegzetesnél hígabban folyó, nagyobb alvadékrögökkel, az eperdarabok/szemcsék kevésbé érezhetők

2 pont: hígan folyó, több nagyobb alvadékrögöt tartalmaz, az eperdarabok/szemcsék alig érezhetők

1 pont: túl hígan folyó, kisavósodott, eperdarabok/szemcsék nem érezhetőek

SZAG (súlyozó faktor: 0,6)

5 pont: kellemesen savanykás, a joghurtra és eperre emlékeztető

4 pont: kellemesen savanykás, a joghurt és az eper illata kevésbé intenzív

3 pont: kevésbé jellegzetes, gyengén aromás, savanyú illat dominál

2 pont: erősebben savanyú, enyhén élesztős, enyhén szaghibás

1 pont: ecetesen savanyú, élesztős, tisztátalan, idegen szagú

ÍZ (súlyozó faktor: 2,0)

5 pont: kellemesen savanykás, édeskés, joghurtra és eperre jellemző

4 pont: kellemesen savanykás, édeskés, joghurtra és eperre kevésbé jellemző

3 pont: kevésbé jellegzetes, kissé üres, nem eléggé édes, jellegétől savanyúbb

2 pont: erősen savanyú, nem vagy túlzottan édes, enyhén tisztátalan

1 pont: fanyar, keserű, erősen élesztős, erjedt, tisztátalan

Ezek is érdekelhetik