Belföld

2013.06.03. 19:12

Pénzbírságot kapott Novák Előd a Hit Gyülekezete megsértéséért

Budapest - Hetvenezer forint pénzbírságot szabott ki a parlament a jobbikos Novák Elődre, amiért egy múlt heti felszólalásában cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét.

MTI

Kövér László házelnök erről szóló indítványát 207 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 9 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypártok mellett az LMP öt független képviselője is igennel szavazott, az MSZP képviselői tartózkodtak, a Jobbiké pedig nemmel voksoltak.

A házelnök előterjesztéséből mindössze annyi derül ki, hogy Novák Előd kirívóan sértő kifejezéssel illette az egyik vallási közösséget.

Ugyanakkor Facebook-oldalára írt bejegyzésében a jobbikos képviselő is azt írta, azért büntethetik meg, mert cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét. Megjegyezte azonban, ez a Jobbik frakciójának "hivatalos", sokszor kifejtett álláspontja, így szerinte kijelentése csak apropó volt arra, hogy a házelnök - akinek a közelmúltban is bírálta tevékenységét - a megbüntetését javasolja. Megismételte: a bírságolás gyakorlata ellentétes az alaptörvénnyel.

A parlament az új országgyűlési törvény év eleji életbe lépése óta eddig hatszor élt a büntetéskiszabás lehetőségével. Először március elején, amikor a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. Ezután a Párbeszéd Magyarországért (PM) két képviselője, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter kapott összesen 235 ezer forint bírságot, amiért egy Loptok, csaltok, hazudtok! feliratú táblával tiltakoztak az ülésteremben a trafiktörvény elfogadása és a közérdekű adatok kiadási rendjének megváltoztatása miatt.

Múlt hétfőn 70-70 ezer forintra büntették a PM-hez tartozó Dorosz Dávidot és Szabó Rebekát, amiért egy Itt Nemzeti Dohánymaffia működik feliratú táblát vittek az ülésterem közepére, miután a Ház határozott a trafiktörvény módosításáról. Szintén pénzbírságot kapott Novák Előd, akit 50 ezer forintra büntettek a szocionista szó használatáért.

Esetében Kövér László most azért javasolt nagyobb bírságot, mert a képviselőt már elmarasztalták sértő kifejezés használatáért.

Az országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak.

Ezek is érdekelhetik