Belföld

2011.05.26. 14:30

Eltemették az Afganisztánban hősi halált halt Dálnoki Andrást

Katonai tiszteletadás mellett, családtagok, rokonok, katonatársak és barátok jelenlétében vettek végső búcsút az Afganisztánban hősi halált halt, posztumusz hadnaggyá kinevezett Dálnoki Andrástól csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyesen.

MTI

A közlekedési baleset következtében május 17-én elhunyt 27 éves katonát több százan kísérték el utolsó útjára a község temetőjében. Nemzeti lobogóval letakart koporsójánál lerótta kegyeletét Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Fülöp István, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.
   
Dálnoki Andrást Nyírmeggyes díszpolgárává avatta a község önkormányzata.
   
Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a szolgálatteljesítés közben elhunyt katonától búcsúzva a ravatalnál azt mondta: "Mindent megtett. Küldetése közben áldozta életét a hazáért, a békéért, azért, hogy itthon elmondhassuk, jó kezekben van a fegyver, mely vigyáz ránk".
    
"Ez a fegyver már pihen, a kéz, amely fogta, lehanyatlott. De soha nem felejtünk, emlékezünk, mert emlékezés nélkül értelmetlen a kéz mozdulatlansága" - tette hozzá a dandártábornok.
   
Böröndi Gábor felidézte: Dálnoki András 2006 januárja óta szolgált a Magyar Honvédségben, a Bocskai lövészdandárhoz 2007-ben érkezett. Géppuskairányzóként a hazai gyakorlatokon több alkalommal bizonyította szakmai felkészültségét, 2010-ben parancsnoki javaslatra áthelyezték harcjárműirányzó beosztásba. Szorgalmának, kitartásának köszönhetően új beosztásában is képes volt megfelelni a magasabb elvárásoknak, alegységparancsnoka többször kiemelte megbízhatóságát, példamutató magatartását, társai pedig barátként tekintettek rá.
   
Dálnoki András szerette volna magát kipróbálni műveleti területen is, ezért jelentkezett a Tartományi Újjáépítési Csoport állományába, ahol 2011 februárjától Afganisztánban, harcjárműirányzóként teljesített szolgálatot. Kiutazása óta többször tett tanúbizonyságot felkészültségéről, rátermettségéről és arról, hogy szolgálatát minden körülmények között lelkiismeretesen képes ellátni - hangoztatta a dandártábornok.
   
"Tisztelt hadnagy úr, búcsúzik tőled az Afganisztánban szolgáló katonaállomány, a Magyar Honvédség, a Bocskai Lövészdandár. Emlékedet soha nem felejtjük. Két szó maradt csak: köszönet, emlékezet. Tisztelt hadnagy úr, kedves András, nyugodjál békében" - zárta szavait Böröndi Gábor.
   
A ravataltól katonatársai vitték Dálnoki András koporsóját a díszsírhelyig, ahol gyászbeszédet követően a díszszázad sortűzzel búcsúztatta elhunyt bajtársát.
   
A magyar katonák május 17-én az afganisztáni Baglán tartományban szenvedtek közlekedési balesetet. Az öt autóból álló konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán teherautó kanyarodott a kocsisor elé. A magyar katonák járműoszlopa előzni kezdett, s eközben a konvoj harmadik kocsija, egy speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító eddig ismeretlen okból az útpadkán megperdült, majd felborult, négy kereke és lövésztornya kiszakadt.
   
A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka életét vesztette. A gépjármű sofőrje életveszélyes, egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!