Belföld

2011.02.01. 15:40

24 órát várakoznak a kamionok Záhonynál

Már 24 órát kell várakozniuk az Ukrajnába tartó kamionoknak a Záhony és Csap közötti határállomáson - közölte a regionális vám- és pénzügyőrségi főigazgatóság kedd délután.

MTI

A várakozási idő a délelőtti 20 órától nőtt 24-re, s nem kizárt a további emelkedés sem - mondta Kupecz József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal észak-alföldi regionális vám- és pénzügyőrségi főigazgatóságának sajtóreferense. Hozzátette: a várakozási idő kialakulásának oka a szomszédos ország határőrizeti szerveinek eljárása.    

Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy segélyszervezet öt aktivistája forró teát és kenyeret osztott napközben a várakozó kamionsofőröknek.  A Záhonytól már Tiszabezdéden túl is tartó, több, mint hét kilométeres kocsisort 9 és 15 óra között járták végig a vöröskereszt munkatársai a mínusz tíz fokos hidegben. Minden jármű gépkocsivezetőjéhez bekopogtak, s a forró tea mellé kenyeret is kínáltak, amelyet a kisvárdai sütöde ajánlott fel a segélyszervezeten keresztül a sofőröknek.    

A vöröskereszt térségi vezetője "tarthatatlannak" nevezte a helyzetet, hiszen szerinte a nagy hideg veszélyezteti a várakozó gépkocsivezetők egészségét, hiába tartózkodnak többnyire a járművek fűtött vezetőfülkéiben. Emellett - mint fogalmazott - "az ellátási és közegészségügyi feltételek is kívánni való hagynak maguk után". Szarkáné Kövi Márta hangsúlyozta: ideje lenne már, hogy a szomszédos Ukrajna illetékesei hathatós intézkedéseket hozzanak a péntek óta tartó határátkelési gond megoldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!