Belföld

2010.09.24. 09:55

Hat kérdés a lenti polgármester jelöltekhez

Lentiben két jelölt közt dől majd el a küzdelem: Horváth Lászlót a Fidesz-KDNP, Kollár Gyulát az MSZP indította a választáson. Egyikük iskolaigazgató, másikuk korábbi polgármester, mindketten önkormányzati képviselők.

Horváth A. Attila

Olvasóink döntését segítendő, ez alkalommal is olyan kérdéseket igyekeztünk összeállítani, amelyek érdekelhetik a közügyekre fogékony szavazópolgárokat. Fontos információ lehet számukra, hogy Lenti város majdani polgármestere mit gondol például a munkahelyteremtésről, a városi költségvetés egyensúlyáról, a gyógyfürdő és a rendelőintézet szolgáltatásairól vagy éppen a civil szféra, a lakosság kezdeményezéseiről.

 

Mi az a várost érintő legfontosabb ügy, aminek érdekében először lépéseket tenne polgármesterként?

A fideszes városvezetés már 2006 és 2010 között is kiemelten kezelte a munkahelyteremtést. Ez a legfontosabb a későbbiekben is. A meglévő munkahelyek megtartása a közszférában, valamint a városban működő üzemekben. A kormány elképzeléseivel egyetértve minél több hazai kis- és középvállalkozás elindulását, letelepedését illetve a meglévők megerősödését kívánom támogatni Lentiben. Elengedhetetlen az utak, a járdák és a hegyi utak további felújítása is.
  

Milyen elképzelései vannak a lenti gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés területén?

Sajnálatos módon az elmúlt 8 évben semmilyen munkahelyteremtő beruházásra nem lehetett pályázni sem uniós, sem egyéb kereteken belül. Az új kormány intézkedései, az adó- és segélyezési rendszer átalakítása lehetőséget biztosítanak a vállalkozóknak arra, hogy újabb munkahelyeket teremtsenek Lentiben is. Az önkormányzat munkahelyteremtő lehetőségei azonban korlátozottak, de intézkedéseinkkel, meglévő kapcsolatainkkal helyzetbe tudjuk hozni a befektetni szándékozókat.
 

 Mit tenne azért, hogy Lenti szerepe, pozíciója erősödjön, híre, imázsa pedig javuljon a régióban?

Már folyamatban vannak azok a beruházások, amelyek Lenti vezető szerepét tovább erősítik a régióban: a fedett fürdő fejlesztése, a rendelőintézet teljes körű felújítása, az új városközpont kialakítása. Ez utóbbi 800 milliós költségvetésével a város történetének eddigi legnagyobb önkormányzati beruházása lesz. Szeretném, ha Lenti pozitív képet mutatna a nagyvilágnak. Nyitott vagyok minden kezdeményezésre, amely az itt lakók jó hírét elviszi határon innen és túl.
 

A városi fejlesztések pénzügyi vállalásai hatással lesznek a büdzsére. Hogyan garantálná a kiegyensúlyozott működést?

 Az MSZP-s kormányzat által legatyásított önkormányzatoknál még az is csoda, hogy egyáltalán működni tudnak. Ennek ellenére Lentiben a város működése és pénzügyi helyzete stabil, sőt, fejlesztések vannak folyamatban. Az önkormányzati költségvetés is olyan, mint a családi kassza, ahol például lakás vásárlásakor hitelre is szükség lehet. Amennyiben jó kezekben van a kassza kulcsa, nem lehet baj ebből a város életében sem, ezt az elmúlt nyolc év Lentiben igazolta.

 Lát-e lehetőséget a gyógyfürdő és a rendelőintézet egészségügyi szolgáltatásainak bővítésére, esetleg összekapcsolására?

Ezen a területen sok együttműködési lehetőség van. Építve az országos egészségügyi és turizmus-stratégiára, szeretnénk megvalósítani egy példaértékű együttműködési modellt. Célunk, hogy Lentibe olyan vendégek is érkezzenek, akik elsősorban egészségügyi kezelések miatt keresik fel városunkat, emellett fürödni, étkezni, és megszállni is nálunk akarnak. Minderre a megújult rendelőintézet és az átalakított fürdő megnövelt szolgáltatási színvonala tökéletesen alkalmas lesz.

 
 Milyen eszközökkel erősítené a helyi civil szférát, milyen lakossági kezdeményezéseket támogatna? 

 A lakossági kéréseket eddig is meghallgattuk, ez így lesz ezután is. Kezdeményezésükre készült például az urnafal, a játszótér és a kerékpárút. Támogatjuk a már működő, valamint az új érték- és hagyományteremtő civil szervezeteket: a táncosokat, a Honismereti Egyesületet, a polgárőröket, a cserkészeket, a sportegyesületeket, a nyugdíjasok és fogyatékkal élők csoportjait, a Kerka Kulturális Egyesületet és a Kertbarát Kört. Továbbra is segítjük a Szent Mihály-templom felújítását.

 

 

 


Mi az a várost érintő legfontosabb ügy, aminek érdekében először lépéseket tenne polgármesterként?
 
Nincs egyetlen ügy. Több fontos feladat van, például az azonnali konzultáció a város intézményeinek, vállalkozóinak, civil szervezeteinek képviselőivel. Eddigi eredményeink, a folyamatban lévő pályázatok, és a rendelkezésünkre álló erőforrások, kapcsolatok, lehetőségek feltérképezése. Befektetők felkutatása, új munkahelyek létrehozásával kapcsolatos feltételek megteremtése. Lakáskoncepció készítése, új lakótelkek kialakítása, a „hatemeletes” ház felújítása.


Milyen elképzelései vannak a lenti gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés területén?

 A helyi vállalkozókkal közös gazdaságfejlesztési program elkészítése az ipar, a szolgáltatások és a turizmus fejlesztése érdekében. A közös célokra közös pályázatok benyújtása. Piackutatással, innovációval foglalkozó csoport létrehozása. A laktanya hasznosítása ipari, illetve szolgáltatási célokra. Az önfoglalkoztatás, a távmunka, valamint a szociális foglalkoztatás támogatása, emellett közmunkaprogram szervezése. A városi piac további működési feltételeinek kidolgozása.
 

Mit tenne azért, hogy Lenti szerepe, pozíciója erősödjön, híre, imázsa pedig javuljon a régióban?

Összehangolt, a turizmust a középpontba állító városmarketing kidolgozása.
A szolgáltatások színvonalának emelése. Városszépítés, virágosítás, parkosítás, a köztéri szobrok, emlékművek karbantartása, felújítása. Eredményeink bemutatása, folyamatos kapcsolattartás a sajtó képviselőivel. A városi honlap állandó frissítése. Korrekt együttműködés a környék településeivel. Részvétel a megyei, regionális programokban, határ menti együttműködésben.


 A városi fejlesztések pénzügyi vállalásai hatással lesznek a büdzsére. Hogyan garantálná a kiegyensúlyozott működést?

A jelenlegi fejlesztések, kötelezettségvállalások a városi költségvetést hosszú távon, egészen 2027-ig évente átlagban 95 millió forinttal terhelik meg. Ez a kötvény és a fejlesztési hitelek ára. A felhalmozási kiadások mellett a működési hiány is százmilliós nagyságrendű. Fontos cél a város költségvetési bevételeinek növelése, például ingatlanfejlesztéssel és ingatlanértékesítéssel, valamint a kiadások csökkentése tervszerű és következetesen takarékos gazdálkodással.


 Lát-e lehetőséget a gyógyfürdő és a rendelőintézet egészségügyi szolgáltatásainak bővítésére, esetleg összekapcsolására?

A gyógyturizmus fejlesztésére Lentiben két lehetőség is van. Az egyik egy gyógyszálló építése, amihez befektetőt kell keresnünk, mert az eddigi kísérletek eredménytelenek voltak. A másik a felújított, új kapacitásokkal rendelkező szakorvosi rendelőintézet és a gyógyfürdő tevékenységének összehangolása. A jelenlegi pályázati eredményeink ezt jelentősen elősegítik, a többi a szakemberek dolga. Ehhez szükséges néhány jól működő minta tanulmányozása is.

 Milyen eszközökkel erősítené a helyi civil szférát, milyen lakossági kezdeményezéseket támogatna?  

A civil szervezeteket bátorítani és támogatni kell, hogy dolgozzanak saját elképzeléseik szerint. Az eddigi, alapítványon keresztül „csepegtetett” támogatás helyett vagy mellett külön tervezett pályázati önerőkeret biztosítására van szükség. A művészeti csoportok, a karitatív szervezetek és a sportegyesületek mellett az ifjúsági, a városszépítő, és a környezetvédelmi törekvések támogatását is fontosnak tartom. Újra megszervezzük a Lentiből elköltözöttek találkozóját.


  

Az önkormányzati választások közeledtével indítjuk a városok polgármesterjelöltjeit bemutató sorozatunkat. Október 2-ig mind a tíz városra sort kerítünk.

Hévíz

Keszthely

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!