Belföld

2009.07.30. 05:29

Nyári vakáció: a mai kulcsos gyerek a plázákban lófrál

Nagykanizsa - Egy hónap van még vissza a nyári szünetből, s az augusztus főként azoknak a gyerekeknek lesz hosszú, akik különböző okok miatt nem tudnak nyaralni. A szerencsésebbek táborozni vagy nagyizni mennek, de még mindig akadnak kulcsos gyerekek, akik felügyelet nélkül töltik a vakációt.

Kelemen Valéria

A nagycsaládosok kanizsai egyesületének tagja a Bedők család, ahol mostanában négy fiúra vigyáz az a szülő, aki éppen nem dolgozik. - Három gyermekünk közül a legnagyobb nincs itthon, a két fiamhoz kilenc napja két pesti unokatestvért kaptunk vendégségbe, míg a mi lányunk náluk nyaral a fővárosban - tárta fel a hátteret a főiskolát végzett Győrfy Anikó, aki a legkisebb, autista gyermekükkel van otthon. 

- A férjem a vasúton dolgozik, ő vitte fel Henit, s a Déli pályaudvaron megtörtént a gyerekcsere. A lányok is szeretik egymást,s a fiúk is jól eljátszanak.- Tegnap a kiskanizsai mamánál barkácsoltunk, szétszedtünk egy mosógépet, amit majd jó pénzért elviszünk a MÉH-be - így Győrfy Máté. - A maminál az állatokkal is játszhatunk.

- Voltunk a strandon is, s jókat ugráltunk a mély vízbe- dicsekedett Bedők Andris, aki ősszel kezdi az általánost, s nagycsoportosként tanult meg úszni. - Ma este a Kölyökparkba megyünk. 

Bedőkék az iskola utáni első héten kedvezményes áron sátoroztak egy hetet Balatonszemesen, s mivel még maradt üdülési csekkük, Zalakaroson is töltöttek öt napot. Nem szoktak messze menni, a közeli helyeket preferálják. 

A fogtechnikusként dolgozó Hosszú Ernő elmondta: az iskola befejezése után feleségével és két gyermekével 10 napot nyaralt Görögországban. - A nyaralás után a gyerekek többnyire a mamával voltak a szőlőhegyen, a nyolcéves kislányom pedig egy hétig a Zöld-táborban van a barátnőjével. A 12 éves fiam egyedül van otthon, de csak pár órát, mert a feleségem fél napot dolgozik. Marci senkit nem engedhet be, s jól kioktattuk: vízhez, gázhoz, konnektorokhoz nem nyúlhat. Ha véletlenül tűz ütne ki, a földszinti lakásból a belülről zárral ellátott erkélyajtón át menekülhet. Gond esetén telefonálhat nekünk. A társasházi szomszédokkal is jó viszonyban vagyunk, figyelünk egymás gyerekeire. Jövő héttől újra szabadságon leszünk, s a feleségem iskolakezdésig nem is megy vissza dolgozni. 

A tizenévesek régebben a játszótereken lógtak nyaranta, vagy grundon rúgták a bőrt, de tegnap hiába jártuk a várost, nem találkoztunk kulcsos gyerekekkel. Aztán később kiderült: ez manapság már nem trendi, inkább bevásárlóközpontokba járnak, oda is csak este. 
- Nem nyaralunk idén, mert nyelviskolába járok, s ez nem kis pénzbe kerül - mondta a 15 éves Kovács Ákos, akivel az utcán találkoztunk. - A suli után hazamegyek, megebédelek, majd egy kis pihenés után eltekerek teniszedzésre. Senkit nem engedek be a lakásba, de ez év közben is így van, nem csak szünetben. Nagy ritkán elmegyek a barátaimmal este plázázni, de csak biliárdozunk egy üdítő kíséretében.

- Iskolánkban már év közben is felkészítjük a gyerekeket és a szülőket a nyári programokra, a veszélyekre is felhíva a figyelmet - mondta Kókainé Hámorszki Éva, a Kőrösi-iskola igazgatója. - Ha a szülők sem táborban, sem a nagyszülőknél nem tudják elhelyezni a gyermekeiket, s baráti családokkal sem tudnak összefogni, akkor az alsósokat egy idősebb gyerekre kellene bízni. Egy egészséges bizalmatlanságot ki kell építeni a gyerekben, kiemelve: senkivel ne menjenek el, aki leszólítja őket. A medencébe, sőt, még játszótérre is jó, ha többen mennek, mert egymást meg tudják védeni. Ne legyenek rabjai a televíziónak és a számítógépnek. 

A kanizsai önkormányzat a Csónakázó-tónál üzemelteti a Zöld-tábort, melyet negyvennél több gyerek látogat. 
A negyedik hete táboroztató Tarné Molnár Évától megtudtuk: volt olyan hét is, amikor 68 gyerekre vigyázott négy pedagógus. A Péterfy-iskola parkolójából reggel nyolckor indul ki a busz, s fél négykor mennek vissza. Csak a napi háromszori étkezésért kell fizetni - sokaknak azért sem -, így a szülők körében is népszerű a napközi.

- Vannak itt olyan gyerekek, akiknek szülei képtelenek megoldani a felügyeletet, mert nem tudnak annyi szabadságot kivenni, s nincs bevethető nagyszülő, de számomra különös, hogy hivatásos nevelőszülők és munka nélküli szülők is nekünk adják gyerekeiket - vélekedett Tarné. 

- Egész nyáron itt vagyok, s klassz, hogy a barátaimmal focizhatok - mondta a 11 éves Horváth Tamás. - A testvéreim felnőttek, a szüleim rokkantnyugdíjasok. - Hét végén elmegyünk egy napra a Balatonra, majd 3 hetet töltök az egyetemista nővéremnél Sopronban - árulta el a tábori focicsapat oszlopos tagja, a 11 éves Bonnyai István, szétrúgott cipőben. 

A 10 éves Fülöp Rafael anyukájával, mamájával és öccsével egy hetet volt rokonuk horvátországi nyaralójában, a többit a Zöld-táborban tölti. Akárcsak a 8 éves mongol Altanceceg Rencsinbát, alias Ricsi, aki tavaly még kézzel-lábbal kommunikált a táborban, idén pedig mindenkivel remekül megérteti magát. A gyöngyfűzést és a versenyeket is élvezi - a kötélugrást 180 áthajtással nyerte. A lakásotthonos Bogdán Attilával egy bunkert is épített, bár azt mások lerombolták. Érdekes, hogy valamennyi, általunk megkérdezett Zöld-táboros jól érzi magát a Csótónál, bizonyítva: nem csak a tengerparton vagy egy méregdrága üdülőhelyen lehet élvezetes a vakáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!