Állatvilág

2010.10.18. 13:57

Kedvencek az ember közelében - de hogyan?

Azt, hogy kedvencünk lakásban vagy lakáson kívül éli le az életét természetesen több körülmény befolyásolja. De milyen teret kell biztosítani a kutyáknak a négy fal között, illetve a ház körül? Mi az ideális hely a cicáknak? Kérdéseinkre dr. Gombos László, zalaegerszegi állatorvos vállaszol.

Horváth Viktória


- Talán ilyen tekintetben a macskák egyszerűbbek, mint a kutyák. Csak kis részük éli le kizárólag lakásban az életét, a legtöbbjük vagy kinti, vagy kijárós. Nem szeretik a hideg, nedves és huzatos helyeket, és ezt igyekeznek mindenáron kerülni is - mondta el dr. Gombos László, zalaegerszegi állatorvos. - Az ideális hely az, ahol jól érzik magukat, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az esetek nagy részében ők döntik el, hogy hol töltik például az éjszakát. Számukra az első helyen a kényelem áll, így van, aki a kandalló párkányát, van, aki a szekrény tetejét szereti.  A lakásban tartott macskáknál még egy fontos dolgot ki kell emelni és az a kaparófa. Ennek használatához már kölyökkorban hozzá kell szoktatni a cicát, így nagyon sok későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

A kutyák a lakásban vagy az udvarban? Ez a kérdés már sokkal jobban megosztja a válaszadókat, főleg azokat, akiknek nincs kutyájuk és  azokat, akik nem vesznek annyi fáradtságot, hogy az új jövevény kiválasztása előtt tájékozódjon annak igényeiről.

A kutya az egyetlen olyan emberrel élő élőlény a  földön, amit nem háziasítottunk, hanem ő választott minket társként.  Így ez a helyzet rögtön meg is adja a választ a kérdésre: teljesen mindegy.

- A lakásban kutyával együtt élő gazdik sokszor nagyobb odafigyelést és törődést mutatnak kedvencük irányába, mint ahogy az a kint élő, gyakran lánc végére kötött kutyusok esetében van. A lakásban való tartást nagyban befolyásolja a fajta és testméret, amit még kiegészít a kutyus egyedi viselkedése is. Vagyis inkább élnénk együtt egy nagytestű, viszonylag kevés mozgásigényű kutyával, mint egy kistestű, de örökké rohangáló és ugató terelőkutyával - folytatja az állatorvos. - A legfontosabb, hogy akár a kertben akár a lakásban élnek is, kell nekik biztosítani egy olyan helyet, ahová elvonulhatnak, amit magukénak érezhetnek. Az udvaron tartott kutyusok esetében ez egy kennelt jelenthet, kutyaházzal és ahol az állat enni, illetve inni kap. A kennel további előnye, hogy  ezáltal meg tudjuk akadályozni a kalandvágyók rendszeres lelépését is.

A lakásban tartottaknál ezt egy elzárható terület, például az előszoba és az ott elhelyezett kutyafekhely, etető- és ivótál jelenti. Ha lehet választani, akkor a szőnyegpadlóval borított területeket kerülni kell,  a rendszeres vedlés és a kintről bevitt kosz miatt jobb a könnyen tisztítható burkolat. A fekhely szempontjából pedig praktikus tanácsként javasolható a mosható, vagy könnyen tisztítható párna.

Nagyon fontos tudnunk azt is, hogy a lakásban tartott kutyáknál sokkal jobban meg kell határoznunk az együttélés szabályait és ehhez a család minden tagjának tartania kell magát. A nem megfelelő kommunikációval kialakított közös élet ugyanis számos veszélyt és problémát hordozhat magában. A megfelelő, az állat igényit figyelembe vevő tartás és nevelés kedvencünk boldogságának alapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!