Zene

2014.11.15. 13:59

Meglepetés, megtiszteltetés és visszaigazolás a Musica Antiqua számára a Zalai Príma Díj

Hévíz - A hévízi Musica Antiqua közel négy évtizede meghatározó szereplője Zala megye zenei életének. Számos tévé- és rádiófelvétel, nyolc CD és évi 40-50 fellépés fémjelzi útjukat, s a közelmúltban elismeréseik száma is gyarapodott: az együttes munkáját Zalai Príma Díjjal ismerték el.

Varga Lívia

– Az a legnagyobb elismerés, amit attól a közösségtől kap az együttes, ahol él és dolgozik – bocsátja előre Varga Endre, a zenekar művészeti vezetője. – Nagy meglepetés és hatalmas megtiszteltetés számunkra a díj és egyben visszaigazolás, hogy amit csinálunk valóban jó, értékálló, társadalmilag és szélesebb közösségünkben is elismert. A gyerekek számára pedig bíztatás, hogy érdemes ezen az úton továbbmenniük.

A díjjal az együttes 37 évét és a benne játszó összes tagot ismerték el, teszi hozzá Varga Endre, aki 1997-ben az alapító Adorján József karnagytól vette át a zenekar vezetését. Az idén 80 éves címzetes igazgató, zenetanár 1977-ben alapította a Musica Antiquát, az Illyés Gyula Általános Iskola tanulóiból. A különböző méretű furulyákon és vonós hangszereken megszólaló kamaraegyüttes rövid időn belül népszerű lett, s az országos ismertség sem sokáig váratott magára: az együttes bejutott az 1983-as Ki mit tud? döntőjébe. Később Ránky György Széki csűrdöngölő címmel darabot írt számukra, s patrónusuknak tudhatták Petrovics Emil zeneszerzőt is.

– A Zalai Príma Díjat január 9-én egy újévi gálahangversennyel szeretnénk megünnepelni a hévízi sportcsarnokban, ahova vendégfellépőként meghívjuk a zenei pályát választott korábbi tagokat. Színes, változatos és vidám műsorral készülünk – hangsúlyozza Varga Endre, megjegyezve: az év vége idén is nagyon intenzív, hiszen számos adventi és karácsonyi koncertet ad a zenekar, s ugyanazzal a lendülettel az újévi koncertre is készülniük kell, ami két teljesen különböző repertoár.

A díj s a díjazottak (elöl középen Varga Endre). Ahogy az elmúlt évtizedekben, úgy ma is komoly presztízs a Musica Antiquában játszani. Fotó: Szeiler Gábor

Az együttesnek évi 40-50 fellépése van. Idén több rangos, nagy tömegeket mozgató fesztiválra is meghívták, így például részt vettek a Pécsett megrendezett Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztiválon és felléptek a horvátországi Porec nagyszabású barokk fesztiválján.

– A Musica Antiqua alapítása óta reneszánsz, barokk és klasszikus zenét játszik, s a kort próbáljuk nemcsak hangzásában, de látványában is megidézni – folytatja a művészeti vezető. – A zenekar magját mindig az Illyés-iskola diákjai adták, így van ez most is. Néhány tagunk azonban már zeneművészeti szakiskolába, főiskolára jár, s az általános iskola művésztanárai is zenélnek az együttesben. Az összlétszám húsz körül mozog. Kiváló hangszeres és énekes szólistáink sorra nyerik a regionális versenyeken a legmagasabb minősítéseket.

Ahogy az elmúlt évtizedekben, úgy ma is komoly presztízs a Musica Antiquában játszani, ami a legügyesebb furulyás növendékek kiváltsága. Ők, teszi hozzá Varga Endre, mindannyian kivételes képességű gyerekek, akik később az életben is megállják a helyüket.

– Az együttesnek köszönhetően az évek során sok növendék választott zenei pályát, többen művésztanárok lettek. Ami az összes egykori tagban közös: mindannyian nagy szeretettel gondolnak a Musica Antiquában eltöltött évekre, s ha nem is mentek zenei pályára, a klasszikus és más, igényes zenéhez való viszonyuk megmaradt, s fontosnak érzik, hogy gyermekük is az együttesben zenéljen.

Bár Varga Endre immár közel két évtizede művészeti vezető, ez a mai napig kihívás számára.

– Mindig vannak új feladatok, és komoly munkát jelent az is, hogy, megőrizve a hagyományokat, időről időre meg tudjunk újulni. Fontos, hogy ilyen hosszú idő után se laposodjon el, ne váljon egyhangúvá a produkció. Vannak darabok, amelyeket már harminc éve játszik a zenekar, de olyan nagy a repertoár, hogy ezeket tudjuk váltogatni. Az évek során ráadásul a közönség ingerküszöbe is megnőtt, így állandóan azon törjük a fejünket, mivel tudnánk még jobban hatni a nézőkre. Idén ezért új színfoltként a gyerekek megtanultak néhány reneszánsz táncot, hiszen minél sokszínűbbek vagyunk, annál inkább kinyílnak előttünk a lehetőségek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!