Zene

2014.04.22. 13:50

Rozika dalát megkönnyezték

Zalaegerszeg - Másfél éve Pál János vezényli a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekart. A Keszthelyen élő zenetanárral és karmesterrel zenei pályájáról és az együttessel kapcsolatos tapasztalatairól, terveiről beszélgettünk.

Szabó Judit

Pál János viszonylag későn kezdett zenélni, már hetedikes volt az általános iskolában, Szolnokon, amikor trombitát vett a kezébe. Szokatlanul rövid időn belül bekerült a szolnoki Olajbányász Fúvós Zenekarba, s ezzel párhuzamosan folytatta zenei tanulmányait. Nem akart hivatásos zenész lenni: finommechanikai és műszeripari szakközépiskolába ment, de a középiskolás évek alatt olyannyira hatalmába kerítette a zene, hogy mégis azt választotta.

- A zenei érdeklődésem is kiszélesedett: nemcsak a fúvószenekar, hanem a kamarazene is érdekelt, sőt ma már én is ezt tartom az együtt muzsikálás csúcsának. Egy nagy szimfonikus zenekar szintén csodás hangzást tud produkálni, de bármennyire együtt dolgoznak a zenészek, mindig előfordulnak pici eltérések. Az összhang a kamarazenében a legteljesebb fogalmazta meg a karmester.

Diplomát a Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán szerzett, ahol trombitatanárként végzett.

- Már akkor "megfertőzött" a tanárom a vezényléssel. Barcson minden évben rendeztek egy országos zenei tábort és főiskolás versenyt. Hollós Lajos zeneszerző, a Magyar Rádió zenei szerkesztője tartott ott egy fúvós karnagyi kurzust, amelyre beíratott a főiskola. Ott találkoztam először a vezényléssel, bár középiskolás koromban nagy átéléssel hallgattam, s közben dirigáltam olyan nagy romantikus műveket, mint például Csajkovszkij 1812 nyitánya... A diploma kézhez vétele után Szolnok megyében tanítottam és kórust vezettem. Az utóbbiban a feleségem segített, aki szolfézstanár és karvezető - idézte fel a pályakezdés időszakát.

Pál János másfél éve vezényli a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekart (Fotó: Pezzetta Umberto)

 

Később elvégezte a fúvós, majd a vonós-szimfonikus karnagyi képzést, majd Bajára került a zeneiskolába.

- Akkoriban nem működött ott vonószenekar, s mivel megvolt a karnagyi végzettségem, létrehoztunk egyet növendékek és zenetanár kollégák részvételével. Alkalmanként az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kamarazenekarát is vezényeltem, amelynek egy professzionális vonósnégyes tagjai voltak a szólamvezetői. A zeneiskolai csapat is sikeres lett: meghívást kaptunk Szentpétervárra, Németországba, a budapesti Tavaszi Fesztiválra, és lemezfelvételt is készítettünk - emelte ki a bajai évekből.

Pál János pályafutása Keszthelyen folytatódott. ahol hangszerboltot nyitott, melynek üzemeltetése mellett jelenleg a sümegi és a zalaegerszegi zeneiskolában tanít fúvós hangszereken. A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral akkoriban kezdődött az együttműködése, amikor az együttes élén (akkor már több mint harminc éve) Gellért Zoltán karnagy állt.

- Tizenkét éve rövid ideig vezényeltem a zenekart Gellért Zoltánnal felváltva, de utána sem szakadtam el a zalaegerszegi zenei élettől - folytatta Pál János. - A színházban trombitásként működtem közre, majd lehetőséget kaptam a színházi zenekar vezénylésére is. Amikor 2012-ben hirtelen megüresedett a szimfonikus zenekar karnagyi posztja, felkértek, hogy vezényeljem az október huszonharmadikai koncertet. Rögtön igent mondtam, s mivel kedvező benyomásaim voltak, a továbbiakban is vállaltam a karnagyi teendőket. Tóth László zenekari titkárral közös nevezőn vagyunk a terveket illetően. A megyében tevékenykedő zenészek közül sokakat bevontunk a zalaegerszegi zenekar működésébe, így olyan nagyszabású műveket tudunk előadni a megye több városában, amelyeket egyik zalai együttes sem tudna önállóan.

Pál Jánossal szót váltottunk arról is, hogy híve a művek precíz kidolgozásának.

- A zenélés a hangszer biztos kezelésénél kezdődik, de sokkal több annál. A darabokat meg kell formálni, ebből lesz az igazi zene, s ezt igényli a közönség. Nagy élményem volt a szimfonikus zenekarral, amikor tavaly Ránki György: Pomádé király új ruhája című művét játszottuk. A darab egy gyönyörű tételét, Rozika dalát addig gyakoroltuk, míg maximálisan meg nem voltam elégedve a hangzásával. A közönségből pedig akadt, aki megkönnyezte, olyan szépnek találta. Érdemes dolgozni azért, hogy ilyen hatást váltson ki egy előadás, és bízom benne, hogy még sok hasonló közös élményünk lesz a zenekarral.

 

Legközelebb május 13-án

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar tagjaiból és a megye más településein dolgozó zenészekből alakult Zala Szimfonikus Zenekar legközelebb május 13-án 19 órakor ad koncertet Zalaegerszegen, a zsinagógában. A város napja alkalmából szervezett hangversenyen Pál János vezényletével Kodály: Háry János, Liszt: Les Preludes, valamint Liszt: Magyar fantázia című műve csendül fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!