Zalaszentgrót

2014.09.29. 16:54

Elkészült a fecskeház második üteme

Zalaszentgrót - Felavatták hétfőn a fecskeház második ütemét. A felújításra nettó tízmillió forintot költöttek.

Szabó Judit

A 40 év alattiaknak szánt fecskeház programot a Zala Termálvölgye Egyesület indította el a zalaszentgróti térségben. Guitprechtné Molnár Erzsébet, az egyesület elnöke elmondta, hogy már 15 ingatlan segíti elő a fiatalok letelepedését. Olyan szakembereknek adják ki a házakat és lakásokat, akiknek a tudására szükség van az adott településen, és közösségi munkát is vállalnak.

Gyülekeznek az avató ünnepség résztvevői a fecskeház előtt, amelyet Zalaszentgrót egyik régi, jellegzetes épületében alakítottak ki. A felújítás második üteme nettó 10 millió forintba kerül. Fotó: Szabó Judit

Zalaszentgróton eddig egy lakás szolgálta ezt a célt, amelyet a régebben bölcsődének, később többek között a védőnői szolgálatnak otthont adó épületben alakítottak ki. Első ütemben az épületnek csak egy részét újították fel, most pedig befejezték a munkát, és kialakították a házban a második fecskeházi lakást.

– A fecskeházban lakóknak nem kell bérleti díjat fizetniük, de ez nem jelenti azt, hogy a lakhatásuk  ingyen van: aktív szerepvállalást várunk tőlük a város életében, s ezt igazolniuk is kell – mondta Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere. – A szomszéd lakásba, a fecskeházi program első lakásába egy fiatal jogász költözött, ő a társadalmi szervezeteknek, például a polgárőrségnek segít jogi ügyekben.

A fecskeházakba pályázat útján lehet bekerülni. A kérelmek elbírálásakor az eddigi civil aktivitás is számít. A beköltöző fiataloknak előtakarékosságot kell vállalniuk, hogy ha letelik az öt év (maximum ennyi ideig maradhatnak a lakásban) legyen esélyük saját otthonhoz jutni.

A hétfőn átadott lakásra már kiírták a pályázatot, a fiatalok október 3-ig adhatják be kérelmüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!