Zalaszentgrót

2014.01.24. 17:25

Számoznak, nem vágnak?

Zalaszentgrót - A napokban megszámozták a Zalaszentgrót és Türje közti fasort. Sokan úgy gondolják, ez a kivágásuk előjele. Többen máris a hatalmas és egészségesnek tűnő tölgyek védelmére keltek.

Sámel József

– Nagyon ritka kocsányos tölgyekről, azoknak is a hazánkban másutt nem található fajtájáról, az úgynevezett piramis félék állnak végig az út mentén – fogalmazott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége zalaszentgróti csoportjának képviseletében Veress János. – Hatalmas méretű, 2-300 éve ültetett fasorról van szó, melynek telepítése még a Batthyány-család nevéhez fűződik. Én már három esztendeje kezdeményeztem a helyi védettségüket, ám a szemle után sajnos nem történt semmi e téren.

– Döbbenten vettük észre, hogy megszámozták a tölgyfákat – mondta ifj. Veress János. – Jeleztük a tényeket az illetékeseknek, több szervezetnek. Úgy gondoljuk, olyan értékről van szó, melynek megtartása létfontosságú.

Ifj. Veress János az egyik megszámozott tölgy mellett. Fotó: Sámel József

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője elmondta: a fasor marad, legfeljebb három beteg, a közlekedésre veszélyt jelentő egyedet vágnak ki.

– Még 2013-ban felmértük a fasort – mondta. – A nyilvántartás elkészítéséhez és a beazonosításhoz vált szükségessé a fák beszámozása, szóba sem került, hogy kivágnánk a teljes fasort. Útüzemeltetési szempontból elmondható, nem szerencsés a fasor elhelyezkedése, közel áll a burkolathoz és kedvezőtlen hatással van a lombkoronákról lehulló agresszív csersav. A balesetveszélyesnek ítélt tizenegy darab fán speciális műszeres vizsgálatot végeztünk. Két esetben ötven százalékot meghaladó korhadást mutatott ki a vizsgálat.

Zalaszentgrót polgármestere elmondta: kezdeményezték a fasor helyi védettségűvé nyilvánítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!