Zalaszabar

2015.03.19. 12:26

Megcsúszott a partfal Zalaszabaron

Zalaszabar - Megcsúszott a partfal a településen, a Kápolna utca felett. Lezárult a helyreállítás, amit csütörtökön avatással ünnepeltek.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt dr. Kalmár István polgármester beszédében elmondta: 2013 őszén és 2014 telén lazult meg jelentősen a hegyre vezető horhos fala, s egy szakaszon bekövetkezett a leomlás is. Korábban már volt példa kisebb omlásokra, de azokat még az önkormányzat tudta kezelni önerőből - a legutolsót (mértéke miatt) már nem. A település vezetése akkor úgy határozott, hogy a partfalomlás helyreállítása érdekében vis maior támogatást igényelnek a Belügyminisztériumtól.

A helyszíni szemle során a katasztrófavédelem és a megyei kormányhivatal szakemberei egyetértettek a munkálatok szükségességével. A jegyzőkönyv szerint a nagy mennyiségű csapadék és az erős szél hatására a fák gyökerei kimozdították a partfaltömböket és a talaj 85 méter hosszan rácsúszott az útra.

A Belügyminisztérium 34,3 millió forinttal támogatta a helyreállítást, a fennmaradó részt az önkormányzat biztosította, a teljes beruházás 38 millió forintba került.

A helyreállítás jól sikerült, olyannyira, hogy a felépített fal illeszkedik a szőlőhegyi környezetbe is.

Rigó Csaba és dr. Kalmár István vágta át a nemzeti színű szalagot. Fotó: Szakony Attila

A Zala Megyei Kormányhivatal vezetője és a megyei védelmi bizottság elnöke, Rigó Csaba kormánymegbízott azt emelte ki beszédében: jó helyre került a támogatás, szép, organikus műtárgy készült. Hozzátette: a tavalyi extrém csapadékmennyiség miatt a megye több pontján volt, van szükség különböző fejlesztésekre, beavatkozásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!