Frissen Zalából

2021.11.10. 18:00

Játékosan tanulják a biztonságos közlekedést a gyerekek Zalaegerszegen

A város közepére, a Dísz térre költözött az országjáró mobil közlekedésbiztonsági park, ahol ezen a héten péntek késő délutánig az általános iskolák első és második osztályos tanulói ismerkedhetnek a közlekedés szabályaival.

Arany Gábor

20211110 Zalaegersteg Humda közlekedési orientációja-program Katona Tibor KT Zalai Hírlap ZH

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., azaz Hungarian Motorsport Development Agency (HUMDA) Road safety – a biztonság az első néven indított országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programja már 13 településen járt, a látogatottsági maximum eddig 2233 fő volt, és jó esély látszik arra, hogy Zalaegerszegen még ennél is többen keressék fel az interaktív oktatóteret. Erről szerdán délelőtt Dísz téren tartott tájékoztatón esett szó, mert elhangzott, hétfő reggel óta már túljutottak az 1500 látogatón. A város minden általános iskolájából regisztráltak, ami 1050 első és második osztályos diákot jelent. Számukra délelőtt 8-12 óra között tartják a foglalkozásokat, délután 14 és 17 óra között pedig a családokat várják korosztálytól függetlenül. A tematika szerint délelőtti programokon 20 perces interaktív oktatást követően instruktorok segítségével gokartokon, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel hajtanak ki a gyermekek a KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal és egyebek mellett a rendőri karjelzésekkel is megismerkednek. A délutáni programokon pedig 4 x 4 méteres társasjátékon játszhatnak a családok, és egy reakcióidő-figyelő, -javító játékot is kipróbálhatnak. A felnőttek emellett az úgynevezett részegszemüveget próbálva tapasztalhatják meg az alkohol tájékozódást befolyásoló hatását.

Fotó: Zalai Hírlap

Mindennapjainkhoz tartozik a közlekedés, és a biztonság alapvető érdekünk, ezért az oktatást a gyerekeknél kell kezdeni, ebben kap fontos szerepet ez az országjáró program is, mondta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A város nevében dr. Vadvári Tibor alpolgármester fejezte ki köszönetét az ötnapos programért.

Ezzel a gyerekek közlekedővé válást kívánják elősegíteni, és felhívni a figyelmüket az alapvető szabályokra, ezt pedig Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója fogalmazta meg. Ez is egy lépés annak a célnak az eléréséhez, hogy 2030-ra a közlekedés ne követeljen hazánkban halálos áldozatot, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!