30 éve szabadon

2019.12.27. 16:00

Tablókiállítás idézi fel az előzményeket Zalaegerszegen

December 30-ig még látható a Hevesi Sándor Színház előtti téren a 30 éve szabadon című tablókiállítás.

Magyar Hajnalka

Szabadtéren a szabadság tárlata Fotók: Pezzetta Umberto

A szabadtéri bemutatón a szöveges, képes montázsok mellett a rendszerváltás előtti idők szimbólumaként egy Trabant is szerepel. A kiállításról, ami a 30 éve szabadon emlékbizottság megbízásából született, Balogh Gábort, a Terror Háza Múzeum történészét kérdeztük.

– 1989 nemcsak a magyar, hanem az egész közép-európai történelem szempontjából rendkívüli fontosságú dátum – kezdi. – Hiszen ez volt a „csodák éve”, amikor a közép-európai nemzetek, Magyarország, Lengyelország, Csehszlovákia, vagy éppen a balti államok felszabadultak a Szovjetunió nyomása alól. Véget ért az a több, mint 40 éven át tartó kommunista időszak, amely 1945-től meghatározta a térség történetét. Ha belegondolunk, milyen események zajlottak le ebben az egy esztendőben Magyarországon, bátran állíthatjuk, hogy valódi csodának lehettek részesei a kortársak. Fontos pont volt az első szabad március 15. megünneplése, majd június 16-án Nagy Imre és mártírtársai újratemetése a Hősök terén, vagy éppen a 4 igenes népszavazás. Ezek az események jeles összetevői voltak az új keletű szabadságérzésnek, amit generációk sora volt kénytelen nélkülözni hazánkban. A tablókiállítás ezt az atmoszférát szeretné közvetíteni a mai generációk felé, hiszen időközben felnőtt egy olyan generáció, amely már nem tudja, milyen is diktatúrában felnőni, szocializálódni.

Szabadtéren a szabadság tárlata Fotók: Pezzetta Umberto
Balogh Gábor történész a tárlatnyitón a hangversenyteremben

A tablók kronologikus rendben haladnak 1945-től szinte napjainkig. Az első fő csomópont a II. világháborút követő szovjetizálás. Ez a blokk azt érzékelteti, miként került Magyarország a Szovjetunió galaxisába. Külön egység mutatja be az ellenállási mozgalmakat – 1953 Kelet-Berlin, 1956 Budapest, 1968 Prága, 1981 lengyelországi Szolidaritás –, amelyek bizonyították, hogy az emberekből nem hunyt ki a szabadságvágy – folytatja a történész. A harmadik fő egység a rendszerváltoztatás történetét meséli el, nemcsak magyar, hanem közép-európai relációban is.

– Arra törekedtünk, hogy könnyen befogadható, rövid szövegek utaljanak az eseményekre, emellett ikonikus pillanatokat megörökítő fotók szerepelnek a tablókon. Az anyag a honi levéltárakból és az MTI archívumából állt össze, de külföldi képügynökségek kollekciójából ugyancsak merítettünk.

A kiállítás idén június 16-án debütált Budapesten a Terror Háza Múzeum előtt, s a szervezők minél szélesebb körhöz szeretnék eljuttatni. Ennek szellemében felállítják minden honi megyei jogú városban, illetve 12 európai helyszínen. A határainkon túli városok közül Kolozsvár és Temesvár közönsége már találkozhatott vele, s túl vannak egy sikeres brüsszeli bemutatón is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!