Zalaegerszeg

2017.02.10. 18:35

Tradíciók és karitatív akciók

Zalaegerszeg - Segíteni a rászorulóknak és ápolni a hagyományokat. Ezt tűzte ki célul a Nemzetközi Szent György Lovagrend, melynek zalai szervezete pénteken tartotta évet értékelő ülését.

Arany Gábor

Erről Gondos Ferenc, a 26 tagot számláló Zala megyei szervezet vezetője, priorja beszélt érdeklődésünkre. Mint elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek a katonai múlt megörökítésére: táblát avattak Závodszky István honvéd százados és Majoros Kornél repülő főhadnagy emlékére, részt vettek a volt laktanya előtti park felújításában.

A tagdíjaikat, illetve a költségvetési és önkormányzati támogatásukat felhasználva számos karitatív akciót is megszerveztek. Adományokat gyűjtöttek és a Vöröskereszttel együttműködve nyújtottak segítséget a rászorulóknak. Ruhaneműkkel például Nagykanizsán segítettek, és juttattak az árvíz sújtotta Kárpátaljára is.

Gondos Ferenc prior köszöntötte az ülés résztvevőit
Fotó: A szerző

Több alkalommal vittek könyveket Erdélybe és Kárpátaljára, a pózvai otthonba pedig kétezer kötet jutott el a közreműködésükkel, megalapozva egy könyvtárat. Emellett résztvevői minden állami ünnepnek, kiemelt figyelemmel azokra, amelyek a katonai hagyományokhoz kapcsolódnak, tekintettel a zalai megyeszékhely múltjára. Ez évben három kárpátaljai taggal bővülhet a lovagrend, árulta el Gondos Ferenc, és reális cél, hogy hamarosan önálló szervezet alakuljon a határon túl is.

A Nemzetközi Szent György Lovagrendet 1326-ban alapította ötven magyar főúr, ahogy ezt felelevenítette Moro Ákos, a szervezet magyarországi nagypriorja, vezetője. Az ország fejlődésésére, a királyok védelmére alapított testület önálló végrehajtó szervezettel, saját bíróval jött létre és évszázadokig működött. A második világháborút követően nem működhettek, a rendszerváltás után 1992-ben hívták életre újra, most az egyesületekre vonatkozó szabályok szerint dolgoznak. Jelenleg 200 tagot számlálnak, a karitatív akciók és a tradíciók ápolása mellett a Kárpát-medencei összefogás erősítését tűzték zászlójukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!