Zalaegerszeg

2017.02.13. 15:58

LMP: a problémákról is szólni kell

Zalaegerszeg - Az LMP színeiben szólt hozzá a megyeszékhely idei költségvetéséhez dr. Paksy Zoltán önkormányzati képviselő.

Magyar Hajnalka

A hétfői sajtótájékoztatón elmondta, számos, a várost szolgáló pozitív tendenciát ígér a rekord összegű, közel 25 milliárdos költségvetés, így bizonyos fokig érthető és indokolt a városvezetés sikerpropagandája. Az összképet azonban problémák árnyalják, amelyekről ugyancsak szólni kell.

Az első, hogy a költségvetés azért lehet ilyen nagy összegű, mert „átfolynak" rajta az uniós fejlesztési források, amelyek nagyságrendje 10 milliárd körüli. Az ezekből merítő TOP program és Modern Városok Program egyaránt sok jó elemet tartalmaz, ám a konstrukcióból az is kiviláglik, hogy ma Magyarországon jószerivel csak uniós források állnak rendelkezésre fejlesztési célokra.

A második probléma, hogy a megyeszékhely bevételeinek mintegy 80 százaléka a multinacionális cégek adójából származik. Ez a tény ugyanis arról árulkodik, hogy a hazai vállalkozások a rendszerváltás óta eltelt 27 évben sem voltak képesek igazán megerősödni, ami pedig elsősorban a politikai, gazdasági környezet hibája.

A harmadik sarkalatos gond a bérek alacsony volta. Mint Paksy Zoltán elmondta, a közszférában Zalaegerszegen is jelentős bérfeszültségeket okoz, hogy a közalkalmazotti bértábla „becsúszott" a garantált bérminimum alá, a városnak azonban nincs pénze kompenzációra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!