Zalaegerszeg

2016.10.17. 10:40

A 20 éves mérnöki kamara díszkutat állított

Zalaegerszeg – A Zala Megyei Mérnöki Kamara fennállásának 20. évfordulóját ünnepli, s ebből az alkalomból a Deák téren díszkutat állíttatott a köz javára.

Hajdu Péter

A carrarai márványból Béres János szobrászművész által faragott alkotás egy gímszarvast ábrázol, melynek agancsa kétoldalról körbefogja a medencét. Az agancs tizennyolc ága a mérnöki szakterületeket jelképezi. A kútban kétoldalról gombnyomásra folyik az ivóvíz. A tegnap átadott díszkútnál Lékai Gyula Zoltán, a kamara elnöke szólt a köztestület múltjáról és jelenéről. Az 1996-os megalakuláskor 96-an voltak a tagjai az akkori Mérnök Egyletnek, s mára kamaraként 500 tagot számlálnak, de a szaktevékenységük alapján mintegy 700 szakembert tartanak nyilván.

Balaicz Zoltán, Németh János, Béres János és Lékai Gyula Zoltán kipróbálták a díszkutat

Fotó: Katona Tibor

Mint a kamara elnöke elmondta, a mérnökök csendben dolgoznak, ezt a kutat azért állították, hogy néha eszébe jussanak az embereknek. Ajándéknak szánták a megye és a város lakóinak, hogy az arra járók szomjukat olthassák. Balaicz Zoltán polgármester elmondta, harmonikus kapcsolat alakult ki az önkormányzat és a megyei mérnökkamara között, a város rendszerint kéri a mérnökök véleményét a megvalósítandó beruházásokról. A polgármester elmondta, olyan ajándékkal lepték meg a várost, aminek örülhetünk. Az alkotást Németh János keramikusművész méltatta, a témaválasztást megyénk jelképeként is említve. Ezt követően leleplezték a kutat, s az alkotóval ittak a vizéből.

A Göcseji Múzeumban folytatódott az ünnepség, ahol kamarai díjakat adtak át. A Zala Megyei Mérnöki Kamara Aranygyűrűs Mérnöke kitüntetést idén Kormosné Bónus Gyöngyi úttervező mérnök kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!