Zalaegerszeg

2016.08.04. 14:26

Itt járt a virágok zsűrije - Évente százmilliós tétel a megyeszékhelyi parkfenntartás

Zalaegerszeg – Mint emlékezetes, tavaly a zalai megyeszékhely lett az első a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen. Idén ismét megy a verseny, csütörtökön járt Egerszegen a zsűri.

Hajdu Péter

Az öt tagú szakmai grémiumot a polgármesteri hivatalban fogadta Tolvaj Márta alpolgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője. A szakemberek egy órás eszmecserét folytattak a verseny szakmai kérdéseiről. Tolvaj Márta alpolgármester prezentációt tartott a helyi fejlesztésekről és tervekről, Horváth István pedig a városfenntartásról szólt.

Tőle kérdeztük,l miként készült a megyeszékhely az idei versenyre.

– A Városgazdálkodási Kft. idén is igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy Zalaegerszeg egy pompás, virágos város legyen. Komolyan vettük az idei versenyt is, a zsűri is elismerően szólt a munkánkról. Mind a kétnyári, mind pedig az egynyári virágaink szépen pompáznak, sok pozitív visszajelzést kaptunk a városból. Idén is új színfoltokkal igyekeztünk előrukkolni, a Dísz téren is balkonnövényeket helyeztünk ki, teljesen más virágkompozíció keretében. Továbbá már látható volt az Egerszeg Fesztiválon, is a virággal beültetett Trabant, azt is sokan megcsodálták. A Kossuth utcán pedig három kínai kenderpálmát helyeztünk ki, amelyek sikeresen átvészelték a telet, ezek a klímaváltozáshoz igazodó új színfoltjai a városnak – mondta érdeklődésünkre Horváth István.

A Virágos Magyarországért zsűrije és vendéglátóik a szakmai megbeszélést követően sétát tettek a belvárosban, képünkön a Dísz tér egyik virágokkal borított részén, az előtérben Tolvaj Márta, Vigh László és Laczkó Mária

Arra a kérdésünkre, mekkora összeget fordítanak a megyeszékhely virágosítására, a VG Kft. vezetője elmondta, a parkfenntartási keret évente közelíti a 100 milliós nagyságrendet. Kiemelte, ahhoz, hogy a virágosítás pompázzon, igen nagy energiákat fordítani az öntözésre. Minden nap este, vagy éjszaka öntöznek.

Laczkó Márta, a zsűri elnöke elmondta, már a végén vannak a rájuk bízott területek zsűrizési időszakának, a települések sorában Zalaegerszegre jöttek utoljára.  Az idei értékelések legfontosabb szempontjának a fenntartható fejlődés megjelenését említette.

– Mivel Zalaegerszeg tavaly megnyerte a Virágos Magyarországért fődíját, ezért úgy gondoljuk, hogy a város idei szereplése egy tiszteletbeli indulás. Ezen bemutatják évi működésüket, a tavalytól idáig megvalósított fejlesztéseket. Látjuk a folyamatot, nagyon szép munkát végeztek, de a díjat most újra nem nyerhetik el. Magyarországon nagyon sok település van, amelyek hasonló módon be tudják mutatni a fejlődésüket. Ezért nagyon tiszteletre méltó, hogy a fogadóink milyen szép terveket mutattak be, nagyon nagy turisztikai fejlesztési tervekről hallottunk, kívánjuk, hogy ezek sikeresen megvalósuljanak – mondta a szakmai programjukról a zsűri elnöke, Hévíz főkertésze.

Tolvaj Márta alpolgármester elmondta, a városvezetés kötelességének érzi a virágos város hagyományának ápolását. A zsűri sétát tett a belvárosban, a városi strandon és a Göcseji Falumúzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!