Zalaegerszeg

2015.03.19. 15:38

Ház, ami nem fogyaszt - 2020-tól már csak ilyet szabad építeni

Zalaegerszeg - Kétszintes, egyszerű formavilágú kockaszerű épület, mellette garázzsal, és nem fogyaszt elektromos áramot.

Hajdu Péter

Pontosabban fogyaszt, de amennyit felhasznál a hálózatból, azt a lapostetőn elhelyezett napelemek meg is termelik. Szimpatikusan hangzik, valószínűleg mindenki szeretne magának ilyen házat. Az épület a zalaegerszegi Levendula utcában épült fel, bemutató célokra.

Balaicz Zoltán, Kasza Sándor és Alföldy-Boruss Márk az ökoépület előtt. Fotó: Katona Tibor

A bemutatón Balaicz Zoltán polgármester részvételével adták át az új épületet, amiben a projekt résztvevői egyúttal előadásokat is tartottak a témával kapcsolatban. A polgármester avatóbeszédében elmondta: a város üdvözöl minden olyan beruházást, tevékenységet, ami az energiatakarékosságot helyezi a középpontba. Ilyen a felavatott épület is, amely jól illik az önkormányzat ökováros-programjába.

Kasza Sándor, a Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője ismertette a mintaépület jellemzőit. A mintegy 120 négyzetméteres alapterületű, kétszintes ház úgynevezett passzívháznak épült. A falazatot vastag szigetelés veszi körül, a padlóban és a födémben csövek futnak, amelyek a hűtő-fűtő közeget tartalmazzák. A költséghatékonyság elérése érdekében figyelembe vették a megfelelő égtáji elrendezést, a korszerű árnyékolási és hőhídmentes szerkezeti megoldásokat. Az épületgépészet fontos része a hőszivattyú, amelynek segítségével télen-nyáron kellemes hőérzetet biztosítanak. Az ehhez, és az épület működéséhez szükséges villamos áramot pedig a lapostetőn elhelyezett napelemek termelik. Maga az épület valamivel több, mint 34 millió forintból készült el.

Alföldy-Boruss Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiahatékonysági osztályvezetője, kijelentette, hogy míg 2008-ban 363, addig 2013-ban 31.210 kilowatt teljesítményű napelemet építettek be az országban. Az energiahatékonyság figyelembe vétele nem csupán önként vállalt pozitívum. Az Európia Unióban öt éve elfogadták az úgynevezett közel nulla energiaigényű épületek szabályozását. Eszerint új építés esetén, az állami épületeknél 2018. december 31. után, minden egyéb új építésű épület kapcsán pedig 2020. december 31. után már csak közel nulla energiaigényű épületeket szabad építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!