Zalaegerszeg

2014.10.04. 14:35

Zala kincse az erdő - Erdésznap a Falumúzeumban

Zalaegerszeg - Hiába Zala az ország második legerdősültebb megyéje, a ma embere keveset tud az erdők életéről, a fák világáról. Az erdészek munkájáról meg különösen.

Magyar Hajnalka

Ezért is rendezett szombaton - immár második alkalommal - erdésznapot az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportja és a Göcseji Múzeum. A rendezvénynek a Falumúzeum adott helyet, ahol számos érdekes program és kiállítás várta a látogatókat. Amellett, hogy megismerkedhettünk az őshonos gyümölcsfákkal, a fák fajtáival, betegségeivel, a tűzifamérés szabályaival, egészen különleges élményekben is részünk lehetett. Erdei ételeket és göcseji specialitásokat kóstolhattunk, a babos káposztát például az a Bencze László mesterszakács kavargatta, aki néhány éve Angelina Jolie és Brad Pitt magyarországi élelmezéséről is gondoskodott. A leglátványosabb bemutató a favágó show volt, a világbajnokságokon is nagyon jó eredménnyel szereplő fakitermelő válogatott jóvoltából.

Schneidler Viktor a történelmi évgyűrűk mellett. A korongon kikereshettük például, hogy Petőfi mikor írta a Nemzeti dalt (Fotó: Pezzetta Umberto)

 


Az ismeretterjesztő programok sorában Schneidler Viktor erdőfelügyelő például az évgyűrűk történelmi titkaiba avatta be az érdeklődőket. Egy közel 200 éves bükkfa metszetén az évgyűrűk által kijelölt időskálán történelmi, kultúrtörténeti eseményeket pozicionálhattak az arra vállalkozók.

- Akadt, aki kikereste, mikor született a nagypapája, de megkereshették a kiegyezés időpontjának vagy az első Ford T- modell megjelenésének megfelelő  évgyűrűt is - mondja Schneidler Viktor.

A bükkfa korong amúgy a vétyemi ősbükkösből származott, s valamikor az 1800-as évek elején lehetett csemete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!