Zalaegerszeg

2014.10.21. 16:37

Jubileumát ünnepelte az Öveges iskola

Zalaegerszeg - Színes műsorral köszöntötték az intézmény fennállásának 130. évfordulóját az andráshidai Öveges József Általános Iskola diákjai és dolgozói kedden délelőtt.

Nagy Katinka

Az iskola története 1884-ben kezdődött, amikor Novák Mihály tanító 80 diák nevelésébe kezdett egy osztályteremben. Azóta a régi, kibővített iskolaépületben óvoda működik, amely 4 csoportban több mint 100 óvodást fogad. A jelenlegi iskola épületében 1958. szeptembere óta folyik tanítás. Az intézmény fennállásának századik évfordulóján vette fel az Öveges József nevet. Jelenleg már több mint kétszáz diák tanul az itteni falak között.

– Tartalmában és szerkezetében folyamatosan újul meg és alakul át az intézményünk – mondta el ünnepi köszöntőjében Domján István, az iskola igazgatója. – Az épület tetőszerkezetét felújítottuk, többfunkciós tükrös tánctermet építettünk, átadtuk a Szekeres Lajosról elnevezett természettudományos termet, illetve az informatika termet is, amely Neumann János nevét viseli. Teljesen felújítottuk a könyvtárat, az alsós aulát és a folyosókat is.

– Az elmúlt években sokat költöttünk a tornaterem felújítására, folyamatos modernizálására, és például egy új játszóudvar létesítésére is – folytatta az elvégzett feladatokról szólva Domján István. – Emellett kialakítottunk egy műfüves pályát, valamint kerékpártárolót a bejárat mellett, és átépítettük az irodai részleget is. De törődtünk a természeti környezettel is, hiszen fásítottunk, zöldítettünk az udvaron, mindig igyekeztünk családias, gyermekközpontú iskola lenni.

 

A szakmai munkára térve az igazgató kiemelte, hogy emeltszintű nyelvoktatást végeznek angol és német nyelven, amelynek zárásaként 8. osztályban a tanulóink alapfokú nyelvvizsgát tehetnek. Bevezették az alsó tagozatban a néptáncoltatást, folytatják az úszás és a társastánc oktatását. Emellett az iskolában nagyon fontos a hagyományőrzés és a környezettudatosság is. Az intézmény vezetője zárásként hozzátette, hogy az intézmény gyermekei számára nagyon tartalmas és sokszínű nevelési oktatási légkört tudtak biztosítani eddig is, és ezt szeretnék megvalósítani a jövőben is.

Az ünneplőket Balaicz Zoltán polgármester is köszöntötte, aki kiemelte, hogy bár a város már nem fenntartója az intézménynek, mégis nagyon fontos, hogy az önkormányzat továbbra is segítse az iskola működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!