Zalaegerszeg

2014.09.09. 13:35

Csillagvizsgáló a konyhakertben

Zalaegerszeg - Idehaza egyedülálló létesítmény épül egy landorhegyi kertben. Távirányítással működtethető csillagvizsgáló, amit a belépési kóddal rendelkezők az interneten keresztül a világ bármely pontjáról használhatnak.

Varga Andor

Az ügyhöz köze van a zalaegerszegi székhelyű Vega Csillagászati Egyesületnek, illetve a szervezet ismert tagjának, Bánfalvi Péternek.A létesítmény előbbi szervezet tulajdona és utóbbi személy kertjében áll majd illetve áll már most is.

- Az ötlet onnan származik, hogy egyesületünk elnöke, a zalaegerszegi származású, de sok éve Berlinben dolgozó csillagász, Csizmadia Szilárd kutatásait egy olyan távcsővel végzi, amely az irodájától több ezer kilométerre, a chilei Andokban található - kezdte a történetet Bánfalvi Péter. - Gondoltuk, miért ne építhetnénk mi is valami hasonlót, különös tekintettel arra, hogy van egy amatőr szinten meglehetősen nagy távcsövünk, amit alig használunk, már csak a mérete miatt is. Ha kész lesz a csillagvizsgálónk, gyökeres lesz a fordulat, hiszen attól kezdve elcsomagolni nem fogjuk majd.

Kalákában épült a csillagvizsgáló háza (balról): Jandó Attila, Benkő Imre, Jandó László (a háttérben), illetve a Vega Csillagászati Egyesület legfiatalabb tagja, Jandó Dániel (Fotó: Bánfalvi Péter)

A csillagvizsgáló doboza már elkészült: egy négy lábon álló (a padlózat nagyjából egy méter magasan van), vas vázra szerelt, alumínium lemezekkel borított, sátortetős építményről van szó, melynek alapterülete 220-szor 220 centiméter, oldalfalai nagyjából egy méter magasak, és legfontosabb jellemzője az, hogy a teteje nyitható.

- A házunkra szerelünk egy webkamerát - részletezte a koncepciót Bánfalvi Péter. - Aki belenéz , látni fogja, hogy derült-e az ég Egerszeg felett, azaz érdemes-e használatba venni a távcsövet. Illetve látni fogja, hogy a csillagvizsgáló teteje nyitva van-e: ennek főleg a munka befejezésekor lesz jelentősége, hisz a műszernek nem tenne jót, ha teszem azt be tudna esni az eső. Ha a zárásnál valami messziről nem orvosolható üzemzavar áll elő, akkor az illető kolléga riasztani fog engem. Szempontomból azt leszámítva, hogy az építmény elvitte a konyhakertünk egy részét ez az éjszakai készültség lesz a dolog kellemetlen része. De bízunk benne, hogy nem kell minden éjjel kézzel beavatkozni, illetve hogy olyan megfigyeléseket tudunk produkálni, amelyek megérik a fáradságot.

A várhatóan novemberre elkészülő létesítményt a Vega tagjai használhatják majd, beosztás alapján, illetve igény szerint az üres órákban is.

- A távcső kiváló minőségű fényképfelvételeket készít majd - mondta a remélt eredményekről a zalaegerszegi amatőrcsillagász. Alkalmanként 15 percig dolgozik, és ennek során másodpercenként 15 felvételt készít, melyekből számítógépes program segítségével egy fotót alkot. Nagyon-nagyon távoli galaxisokat, ködöket, csillaghalmazokat is megfigyelhetünk majd vele. Olyan irdatlan messzieket, amelyekről az emberi szem bármilyen jó távcsővel csakis fekete-fehér képet lenne képes felfogni. A mi berendezésünk azonban képes felerősíteni ezeket a fényinformációkat is, vagyis színes fotókat kapunk eredményként. Gyönyörű szép felvételeket várunk, olyan minőséget, amik a Holdat például már-már kézzel fogható közelségbe hozzák.

Bánfalvi Péter a kész dobozban . A létesítmény létének legfőbb értelme az ismeretterjesztés (Fotó: Pezzetta Umberto)

A csillagvizsgáló példás és széles összefogással épült: a vegás tagok és rokonok, barátok, ismerősök tettek létrejöttéért. De az ügyet vállalkozások is segítették: a tetőt nyitó automatikát egy garázskapukkal foglalkozó cég önköltségi áron szereli be, míg a számítógépes hátteret egy kompjúteres vállalat egyenesen ajándékba adja.

- Van még számos megoldandó probléma - folytatta Bánfalvi Péter, akinek az építmény tervei is köszönhetők: minden paramétert úgy állítottak be, hogy az a bizonyos, 25 centiméter tükörátmérőjű, nagy fényerejű Newton-távcső a lehető legtöbbet lássa a Zalaegerszeg feletti égboltból. De térjünk vissza a fennmaradt kihívásokra: Infra érzékelőket kell még elhelyeznünk a tolótetőben, amelyek a felhasználónak megbízhatóan jelzik, hogy bezárult a tető. Illetve riasztón is gondolkozunk, illetéktelen macskák, madarak, denevérek ellen. Majd a működés során tudjuk megoldani a hűtés és fűtés kérdését: hiszen nyáron vélhetően melegük lesz a műszereknek, míg télen fázni fognak . De még ki kell munkálni azt is, hogy hol és milyen formában tegyük közzé a felvételeinket, elvégre a megfigyelések legfőbb értelme az ismeretterjesztés lesz.

Felmerül a kérdés, vajon a város fényei nem rontják-e el a csillagász-élményt. Ám Bánfalvi Péter megnyugtatott: tökéletesen kiszűrhető a közvilágítás okozta fényszennyezés, miközben az égitestek láthatósága nem romlik ez a kettő ugyanis nem egy fény-tartományban található.

A landorhegyi csillagvizsgáló nemzetközi ügy, a Vega egyesületnek ugyanis szinte a világ minden táján vannak tagjai. Sőt, a szervezet elmondhatja magáról, hogy soraiban ketten is vannak, akiről neveztek el kisbolygót: egy profi, dr. Hegedüs Tibor, a bajai csillagvizsgáló igazgatója, illetve ifjabb Barta Lajos, aki a szakmában szabadidősként tett szert széles (el)ismertségre. Nem akárkik kémlelik tehát majd a fejünk feletti eget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!