Zalaegerszeg

2014.05.14. 17:10

Várhatóan módosulnak a településképi bejelentési eljárás szabályai

Zalaegerszeg - A közgyűlés várhatóan módosítja csütörtökön a településképi bejelentési eljárásról szóló rendeletet, hogy ne legyenek városképet rontó építmények Egerszegen.

Szabó Judit

Egy éve, május elsején lépett életbe a településképi bejelentési eljárásról szóló önkormányzati rendelet. Eszerint a polgármester a főépítész vagy a tervtanács véleménye alapján akár meg is tilthatja a városképet rontó építmények elhelyezését (még akkor is, ha nem kell építési engedély a létrehozásukhoz). Ez a jogkör olyan beavatkozásokra is vonatkozik, mint például a homlokzat színezése, az erkély beépítése vagy reklámtábla elhelyezése. A rendelet részletesen leírja, hogy Zalaegerszeg mely területén milyen munkákat kell előre bejelenteni a városházán, s megvárni az elindításukkal a támogató településképi véleményt.

Bertók Sándor főépítész elmondta, hogy a rendelet módosítására az elmúlt egy év tapasztalatainak figyelembevételével tett javaslatot, nem utolsósorban a jogszabály alkalmazásával kapcsolatos vitás kérdések miatt. Nemrég például készült egy csomagátvevő automata a Zala Plaza mellett, s vita alakult ki arról, hogy az önkormányzat jogosult-e településképi szempontból beleszólni az építmény elhelyezésébe és megjelenésébe. A helyi rendeletet ma a tervek szerint egyértelműsíti a közgyűlés. Várhatóan előírja, hogy le kell folytatni a településképi bejelentési eljárást közterületen épülő vagy közterületről látható kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó rendeltetésű, 20 négyzetméternél kisebb (tehát nem engedélyköteles) építmények létrehozása esetén is.

A Magyar Posta csomagautomatája a pláza  előtt. Vita folyik arról, hogy ha főépítész vagy a tervtanács véleménye szerint az építmény rontja a városképet, jogában áll-e az önkormányzatnak intézkedni a településképi bejelentési eljárás szabályai alapján (Fotó: Katona tibor)

A dohányboltok ugyancsak felvetnek városképi kérdéseket. Egy kormányrendelet szerint május végéig be kell zárni a benzinkutakon, valamint a 2500 négyzetméternél nagyobb eladóterű bevásárlóközpontokban lévő dohányboltokat, ezért a közelmúltban többen megkeresték a főépítészi irodát, hogy különálló trafikokat építenének. A főépítész leszögezte: azt szeretné elérni, hogy csak városképbe illeszkedő dohányboltok nyílhassanak.

Bertók Sándor ugyanakkor azt tartja a legnagyobb problémának, hogy nagyon sokan (magánszemélyek és vállalkozók is) figyelmen kívül hagyják a településképi bejelentési eljárásra vonatkozó kötelezettségüket. Igazán hatékony eszköz pedig nincs az önkormányzat kezében arra, hogy minden erkélybeépítést vagy szeméttároló-elhelyezést ellenőrizzen.

- Nem is az a cél, hogy szankcionáljunk, hanem azt szeretnénk, ha a zalaegerszegiek partnerek lennének abban, hogy szebbé tegyük a várost - összegezte a főépítész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!