Zalaegerszeg

2014.05.09. 17:15

Biztonságos kereszteződés Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – Hivatalosan is átadták pénteken a Batthyány utca – Október 6. téri útkereszteződés nemrégiben üzembe helyezett jelzőlámpáit.

Horváth A. Attila

A beruházásra 15,6 millió forintot fordított az önkormányzat.

 

Április 24-én volt a létesítmény műszaki átadása, pénteken pedig a városvezetők helyszíni bejáráson vették át jelképesen a beruházást a kivitelező cég képviselőjétől. A forgalmas közúti csomópontban egy vezérlőszekrényt, 7 jelzőlámpaoszlopot, 3 konzolos acélkart, 17 mágneses detektort és egy foglaltságot figyelő kamerát helyezett üzembe.

– A környéken jelentős fejlesztések valósultak meg az elmúlt években, átalakult a piac, megépült az elkerülő út első szakasza, továbbá megkezdődött a leromlott állapotú épületek szanálása. Már kezd kialakulni az optimális északi városkapu, ugyanakkor a közlekedést is érintő változások miatt jelentősen megnőtt a forgalom, amelynek biztonságos átvezetését jelzőlámpás irányítással lehetett megoldani – ismertette Gyutai Csaba polgármester.

Két technikai részletet is említett: a belvárosi forgalomcsillapítás érdekében a sportcsarnok irányából már nem lehet balra kanyarodni. A forgalomirányító berendezés pedig az adott forgalmi helyzethez igazítja a váltásokat, például vasúti tilos jelzés esetén csak korlátozott számú autót enged be az átjáró felé vezető szakaszra.

A polgármester hozzátette: torlódások sajnos így is előfordulnak a vasúti átjáró miatt, de ha nem lenne a jelzőlámpás rendszer, kaotikus helyzetek alakulhatnának ki.

Balaicz Zoltán alpolgármester a térség önkormányzati képviselőjeként köszönte meg a balesetveszélyt jelentősen csökkentő beruházást.

Doszpoth Attila alpolgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos előrelépés történt a belváros tehermentesítésében; mint mondta, a belső elkerülő út megépülésével a Hock János útról érkező forgalom is csökken majd, továbbá vizsgálják a Kosztolányi úti közlekedés átszervezését, hasonló szándékkal.

Végül a kivitelező képviseletében März János ügyvezető szólt arról, hogy gyorsan és viszonylag zökkenőmentesen sikerült beüzemelni a forgalomirányító berendezéseket. A sajtón keresztül arra kérte az autósokat, hogy piros jelzés esetén semmiképpen se hajtsanak be a vasúti átjáróhoz vezető szakaszra, mert ilyenkor a vonat érkezése miatt zárja le az utat a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!