Zalaegerszeg

2013.10.24. 12:35

Élhető parkká fejlesztenék a nyolc hektárt

Zalaegerszeg - A zöld területek, a természeti értékek megóvását határozta meg elsődleges feladataként a Városvédő Egyesület, amely hétfőn tartotta közgyűlését.

Arany Gábor

Az összejövetelen sorra vették az aktuális témákat: a Dísz tér átalakítását, a kórház bővítését, a Balaton Szálló állapotát, valamint a városi foghíjakat, a „sebeket". A hozzászólásokban rendre felmerült, hogy a városban zajló, illetve tervezett átalakítások, beruházások érdekében könnyedén szabadulnak meg fáktól. Többször balesetveszélyre hivatkozva adták ki az engedélyt a kivágásra, s nem vizsgálták, hogy lehet-e orvosolni a bajt más módon, például visszavágással. Szintén kritika érte a parkok állapotát. Ezekre tekintettel rendezvényt terveznek, ahol a város természeti értékei kerülnének terítékre. Czeglédy András elnök úgy fogalmazott, nemcsak a már védendőként nyilvántartott fák sorsát vitatják meg.

Foghíjas a sétány faburkolata; felmérés után átfogó koncepció készül a Vizslapark fejlesztésére. Fotó: Katona Tibor

– Több tucat fa áll a városban, amelyek fokozott figyelmet érdemelnének – fogalmazott. – Ezért javasoljuk a vonatkozó helyi rendelet módosítását olyan értelemben, hogy ezek a fák kapjanak addig védelmet, amíg az állapotuk, az értékük felmérése meg nem történik – mondta

Az elnök utalt arra az örvendetes fejleményre, hogy az egyesület véleményét is kikérték a Vizslaparkra készülő fejlesztési koncepció kapcsán. A városfejlesztési és tervezési osztály felméreti a növényállomány állapotát, javaslatokat készít annak érdekében, hogy a közel nyolc hektáros zöldterület a funkciójának hosszútávon is megfeleljen.

A városvédők három oldalon sorolták fel javaslataikat. Néhány ezek közül: tornapálya, KRESZ-park elhelyezését támogatnák, a meglévő játszótér felújítása mellett. Célszerűnek tartanák a parkon belüli utak szélesítését, a kitaposott ösvények leaszfaltozását, sétánnyá fejlesztését, kocogó-pálya kiépítését, a kutyasétáltatás elkülönítését. Megfontolandónak tartanák, a park északnyugati határán, az Arany János utcához kapcsolva autóparkolók építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!