Zalaegerszeg

2012.01.29. 17:53

Bolond volt a vőlegény, férfi volt a mennyasszony (képgalériával)

Régi hagyományt elevenítettek fel vasárnap Zalaegerszeg andráshidai városrészében. A nyugdíjas farsang keretében rönkhúzást tartottak, afféle tréfás bolondlakodalmat, leánykérővel.

Hajdu Péter

Csípős hidegben, de jókedvűen gyülekeztek délután az andráshidai városrész lakói a Szent István-szobor körüli téren. Középen asztal, amire hamarosan bor, pálinka került, vendégeket kínálni.

- Honnan szedtétek elő ezeket? - kérdezte valaki a régi fekete kendők, öregasszonyos kötött holmik láttán, amibe éppen beöltöztették a sirató asszonyokat

- Annyi pálinkát nem tudnak adni, hogy megcsókoljam a Jóska bátyámat - hallottuk egy fiatalembertől, Molnár Csabától, akit éppen egy függönybe bugyoláltak a járda szélén, és művirágot nyomtak a kezébe, merthogy ő lett a menyasszony, a nyugdíjas Pilise József pedig a vőlegény. Hamarosan megérkezett a pap, elhangzott a tréfás farsangi miatyánk, és egy kordén, rönkre ültetve körbe húzták a „fiatal” párt a környező utcákon.

A településrészen működő Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület egy régi hagyomány felelevenítésével, rönkhúzással, bolondlakodalommal teremtett jókedvet. Habár egy kicsit előrehozták az igazából farsang végi szokást.

- Ma rendezünk a nyugdíjasok számára farsangot, és egy kis ráhangolásnak, kedvcsinálónak szántuk ezt a kis műsort. A göcseji, hetési lakodalmi másnapi szokásokat is felidéztük ezzel - mondta a menetben részt vevő Horváth Ernőné, az egyesület és a dalkör vezetője.

A környező házakból pogácsát, forralt bort hoztak a lakók, s utána jó hangulatban telt a nyugdíjasok farsangja is az iskola tornatermében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!