Zalaegerszeg

2011.06.19. 18:00

Ünnepelték a tojást és a madarakat

Egymástól függetlenül két program is zajlott vasárnap Zalabaksán. Horváth Ottó polgármester birtokán a Tojás ünnepét, a cupi településrészen pedig az úgynevezett III. Madár Ünnepet rendezték meg.

Gyuricza Ferenc

Előbbi apropóját annak a kézművesháznak a megnyitója adta, amelynek ötletét évek óta dédelgette a település tojás- és csontfaragással is foglalkozó önkormányzati vezetője. A kézművesház azonban nemcsak a saját, illetve a tojásfestésben és kézimunkázásban jeleskedő felesége munkáinak ad helyet, hanem számos zalai, illetve távolabb élő alkotó tevékenységét is bemutatja.

 

- A Tojás ünnepe olyan programhoz kapcsolódik, amelyet a Szilvágyért Egyesület fog össze - mondta a házigazda. - A nap során a kézműves bemutatók mellett lehetőséget biztosítottunk a különböző tojásdíszítő technikák elsajátítására, illetve a szűk régió művészeti csoportjai is bemutatkoztak. A célunk mindig is az volt, hogy a helyi értékekre hívjuk fel a figyelmet, egy ilyen program erre kiválóan alkalmas.

A fellépők egy részével később a cupi településrészen újra találkozhattunk, hiszen ott a zalabaksai Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület immár harmadik alkalommal rendezte meg a Madár ünnepet. A civil szervezet vezetője, Berkes József érdeklődésünkre elmondta, ezzel a programmal a Madarák és fák nemzetközi napjához csatlakoztak, aminek a két világháború között nagy hagyománya volt a községben.

A szilvágyi Radóczi Attila nézi a zalabaksai kézművesházban kiállított termékeket – Fotó: Gyuricza Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!