Zalaegerszeg

2011.05.05. 17:26

Mozogni és jót enni

A gyerekek, a pedagógusok és a meghívott szakemberek jóvoltából (kis túlzással) wellnesscentrummá változott Becsvölgyén Szegi Suli nemrég: a helyes táplálkozásról és a sok mozgásról szólt az egészséghét.

Horváth A. Attila


Minden évfolyam saját ötletet (projektet) dolgozott ki és mutatott be a többieknek; volt olyan osztály, amelyik megfogadta, hogy gyalog vagy biciklivel jut el az iskolába, s a felkészülés hónapja alatt még teljesítményüket, testtömeg-indexüket is mérték a diákok. Mások a gyógynövényekről, népi gyógyászatról vagy a fogápolásról tartottak bemutatót, a nyolcadikosok pedig a káros szenvedélyektől rettentették el társaikat; a témáról még számítógépes játékot is készítettek.

Ottjártunkkor az ötödikesek műsorára gyűlt össze a becsvölgyei iskola apraja-nagyja; a gyerekek az egészséges táplálkozást népszerűsítették.

 

– A szervezetnek energiát szolgáltató cukrot természetes formában tartalmazzák a gyümölcsök, arra viszont nincs szükség, hogy még édességekből is energiát vegyünk magunkhoz... Magyarországon a zsiradékfogyasztás 1,5-2-szer több az ajánlottnál... A régi magyar konyha kínálatában teknősbéka és medvehús is jelen volt, Mátyás felesége, Beatrix hatására terjedt el a pulykafogyasztás, a paprika csak a 19. században vált uralkodóvá... Napi 4-5-ször étkezzünk, azonos időpontokban, nyugodtan, kapkodás nélkül – hallottuk sorban a tudnivalókat és tanácsokat, majd a gyerekek egy kis német nyelvleckét csempésztek az előadásba, zárásként pedig gyümölcsfalatokkal kínálták a közönséget.

– Az iskolahetet az egészséges életmódnak szenteltük. Sokat mozogtak a gyerekek, oktató vezetésével kipróbálták például a zumbát és a capoeirát is. Emellett biozöldségeket és péktermékeket mutattak be a szakemberek, téma volt a kertészkedés, az elsősegélynyújtás, a bűnmegelőzés, az internet, mint veszélyforrás, a zárónapon pedig a falu nagy tölgyfájához kirándultak a diákok – mondta el Simon Zsolt iskolaigazgató.  


Életmód rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!