Zalaegerszeg

2011.02.07. 17:53

Ilyen is van? A kivitelező megszűnt, mégis vállalja a javítást

2009 májusában költöztek be a lakók a zalaegerszegi Mártírok, illetve a Vörösmarty út sarkán álló, újonnan épített társasházba. Örömük az első esőig, a garázsokban felgyűlt, térdig érő vízig tartott, azóta pedig további, máig megoldatlan problémák merültek fel.

dr. Magyar Nóra

– A szigetelés hiányossága miatti beázás után több garanciális probléma is felmerült – mondja Kovács Éva, az egyik lakó. – Nem fejezték be a lábazatot, az alagsorban rossz a szigetelés, a tetőtéri lakásoknál gyakori a beázás, repedeznek a falak, illetve két hete pénteken az egyik tetőtéri lakásba visszaszivárgott a füst, valószínűleg azért, mert a kéményt és az elszívót túl közel építették egymáshoz.

A lakók hozzáfűzik: annak ellenére, hogy november 1. volt a kültéri, illetve december 31. a beltéri garanciális munkálatok befejezésének határideje, a kivitelező még mindig nem végzett a javításokkal, és az éves garanciális bejárást sem tartották meg.

– Többször megkerestük a kivitelező cég, az Iberon Kft. ügyvezetőjét – mondta el a ház közös képviselője. – Ő mindig meg is ígérte, hogy elvégzik a szükséges javításokat, aztán a munkákat el is kezdték, de soha nem fejezték be. És a törmeléket sem takarítják el maguk után – mutatta az udvari földkupacot.


S hogy miért nem tesznek az érintettek jogi lépéseket az ügyben? Helyzetüket nehezíti, hogy a kft. 2010. december elején jogutód nélkül megszűnt, így a lakóknak már nincs kivel szemben fellépni: hiába fordultak korábban ügyvédhez, a joghézag miatt semmit nem tehetnek.

Megkerestük a már megszűnt kivitelező ügyvezető igazgatóját, aki meglepődött a lakók panaszain, mert – mint mondta – a házban élők nem jelezték neki a problémákat. Pedig korábban felvette és folyamatosan tartja velük a kapcsolatot, amikor például a beázás  történt, rögtön mentek, hogy kijavítsák a hibát.

– Lehetőségeinkhez mérten, folyamatosan végezzük a javításokat – mondta az ügyvezető, aki amúgy nevének közléséhez nem járult hozzá. – Voltak már kisebb garanciális belső javítások, míg a külső munkák a csapadékos időjárás miatt eltolódtak, azokat csak márciusban tudjuk majd folytatni. A további szigetelési munkálatokhoz megfelelő hőmérsékletre van szükség, csakúgy, mint a külső lábazati rész javításához, ezt is márciusban tudjuk megtenni.

A füst visszaszivárgását nem érti, hiszen átadás előtt a kéményeket átvizsgálták, másrészt a füstgázérzékelők miatt sem szivároghat a gázkazánok kéményéből semmi, hiszen azok ezt mindenképpen jeleznék. A tetőtéren más kivitelező dolgozott, a cserepeket ennek dolgozói törték el, ám az Iberon emberei javították ki ezt a problémát is.

– Szükségtelen jogi lépéseket tenni, nem zárkózunk el a javításoktól. Mivel a garanciális bejárás folyamatos, bármilyen jellegű probléma esetén keressenek fel nyugodtan. Azt azonban meg kell érteniük a lakóknak, hogy a munkák elvégzése lassú folyamat – mondta végül az ex-ügyvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!