Zalaegerszeg

2010.12.09. 18:01

Hidegben romlik a reflex és az egyensúlyérzék

December van, tagadhatatlanul itt a tél amiről nemcsak a hideg, a hó is árulkodik. Készítsük fel testünket a télre és a hideg évszak összes megpróbáltatásaira.

Varga Jánosné

Egyesek elmenekülnének a hideg idő elől, végigdideregnék begubózva a telet, míg a hideg sportok szerelmesei síelni, szánkózni, korcsolyázni vágynak a mínuszokra fittyet hányva,  ki a szabadba, hogy kedvükre hódolhassanak hobbijaiknak. Őket sajnos több oldalról is kockázat fenyegeti. Kellő odafigyeléssel kiküszöbölhetők ezek a veszélyforrások. Köztudott télen könnyebben legyengült immunrendszerünk  testünk minden pontját megviselteti. Ha nem figyelünk kellőképp magunkra, nem készítjük fel izmainkat a kinti fizikai megterheléshez, bizony könnyebben tesszük ki magunkat a balesetveszélynek.

Télen izmaink merevebbek, ezért testünket ezek átmozgatásával készítsük fel. Ilyenkor télen ügyetlenebbek vagyunk, egy hirtelen megbillenés, egyensúlyvesztés esetén is, hiszen a síkos talajon egy pillanat alatt lekerülhetünk a földre és összetörhetjük magunkat. Számtalanszor hallottuk már, esni tudni kell, de abban az ijesztő pillanatban nehéz erre gondolni.

Hogyan is kell jól esni? Egy helyes eséstechnika kiválóan alkalmazható a mindennapi élet botlásainál is. Törekedjünk arra, hogy eséskor lábainkat minél jobban kinyújtsuk, izmainkat minél jobban megfeszítsük, így az izom jobban ellenáll a sérüléseknek mint ernyedten. Nem elég baleset nélkül megúszni a telet, arra is figyeljünk a nagy hideg milyen kárt okozhat végtagjainkon. Előfordulhat, hogy arcunkat erősebb fénysugár éri, vagy megcsípi a fagy, ilyenkor bőrünk olyan lesz mintha megégett volna.

A hó és a jég kb. 40%-al növeli a napsugárzás hatását Legyen téli séta vagy síelés, ne feledjük: bőrünk elszokott a naptól, ezért csakis vízálló napfényvédő zsíros vagy olajos krémet használjunk vastagon felkenve, amit szobába érve azonnal mossunk le, mert alatta gőzképződés következtében pattanások jöhetnek létre. Naptejet vagy zselét tilos, mert vizet tartalmaznak, ami a hideg levegőn megfagy és apró ráncokat, seprűvénákat hoz létre. Természetesen a napszümevegről sem szabad megfeledkezni, mert szemünket csak így tudjuk megvédeni az esetleges gyulladástól.

A mínuszokban a nem kellően védett testrészek túlhűlnek, így a szövetek kisebb nagyobb mértékben károsodnak. Legjellemzőbb a lábujjak áthűlése, és érintett terület még az orr, a fül és a kéz.
Kerüljük a túl szűk ruházatot és cipőket, de a túlzottan nagy cipő sem szerencsés. Ha valamely testrészen fagyás következne be, csak fokozatos felmelegítéssel (takaró, melegedő zuhany) tegyük. Alkoholt soha, csak melegteát adjunk a sérültnek.

Ha az alapszabályokat betartjuk, bátran elindulhatunk gyermekeinkkel szánkózni,  síelni vagy hótalpas gyalogtúrázni, biztos kellemes emlékekkel térünk vissza a jó meleg szobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!