Zalaegerszeg

2010.11.09. 07:46

Sürgős beavatkozás szükséges! Beázik a római kiállítás

Beázott a római kori emlékeket bemutató Salla kiállítóhely Zalalövőn. Hamarosan megkezdődhet a tető kijavítása abból az egymillió forintból, melyet a megyei önkormányzat biztosított.

Szabó Judit

A római kiállítóhely tetőszerkezete még a tavaszi nagy viharok idején rongálódott meg. Pintér Antal, az üzemeltetési feladatokat ellátó önkormányzat képviselője, a Salla Művelődési Központ igazgatója elmondta: az épületbe belépve az első helyiség felett ázott be a tető. A kiállított tárgyakban nem keletkezett kár, de további megóvásuk sürgős beavatkozást igényel. A javítást az ingatlan tulajdonosa, a megyei önkormányzat finanszírozza. Egymillió forintot biztosított erre a célra, s a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságára bízta a feladat végrehajtását.


- Már kiírtuk a pályázatot a kivitelezésre - tájékoztatott Varju András, az igazgatóság műtárgyvédelmi és műszaki osztályvezetője. - Remélhetőleg a hét közepén elbírálhatjuk azokat, s legjobb esetben a következő héten megkezdődhet a munka.


Az osztályvezető hozzátette: a beázás kijavítástól függetlenül a Salla kiállítóhely épülete egyáltalán nem tekinthető ideálisnak a régészeti leletek megóvása szempontjából. A raktárakban sem a páratartalom, sem a hőmérséklet nem megfelelő ahhoz, hogy épségben megőrizzék a leleteket. Éppen ezért nyáron elszállították a zalalövői kiállítóhelyről a római kori tárgyi emlékeket Zalaegerszegre. Jelenleg az ÁNTSZ épületében, műtárgyvédelmi szempontból megfelelő körülmények között őrzik azokat, hangsúlyozta.


A Zalalövőn kiállított tárgyak egyelőre nincsenek közvetlen veszélyben, azokat vitrinekben tartják, a helyiségek szellőztethetők, a közönség elé tárt leletek kedvezőbb körülmények között vannak, mint a korábban itt kialakított raktárban tartottak. Időszerű lenne ugyanakkor egy új épület létrehozása a tárlat számára, s a római kori romkert rekonstrukciója, mert a tavalyi tél jelentős kárt tett az épületmaradványokban. A kiállítóhely és a romkert felújítására már készültek pályázati anyagok, de eddig nem sikerült támogatást szerezni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!