Zalaegerszeg

2009.06.05. 02:28

A szülők hiába olvasnak?

Zalaegerszeg (kgy) - Idén ötödik alkalommal rohamozta meg a helyi kábítószerügyi egyeztető fórum megbízásából a rendőrség bűnmegelőzési csoportja és több segítő szolgálat a megyeszékhelyi középiskolákat, a Veszélyvágta drogprevenciós vetélkedővel.

Kiss Gyöngyvér

A múlt pénteki, utolsó városi fordulóra a Deák-Széchenyi szakképző iskolába látogattak a szakemberek, bűnmegelőzési és drogprvenciós témakörökben tájékoztatva az osztályokat.

- Előadásainkon minél több ismeretet próbálunk átadni a tanulóknak, hogy aztán maguktól el tudják dönteni, mit akarnak tenni a jövőben és mit nem - mondta elöljáróban Major Zsolt, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának alezredese, aki maga a kábítószer-fogyasztás következményeiről (úgy jogi, mint egészségügyi oldalról) beszélt. Megtudtuk tőle: az ENSZ harminckét oldalon sorolja fel az illegális szereket.

- Vannak legális drogok is, amelyek szintén függőséget okozhatnak (mint a cigi, az alkohol, vagy a különböző szokások, például a játékszenvedély), de az illegális kábítószerek lényegesen veszélyesebbek, mivel ezeknél gyorsabban kialakul a függőség. Ennek következtében pedig egy hazug világban találja magát az ember, hiszen már a második alkalomnál sem jön az az érzés, ami az elején még igen - magyarázta az előadó, majd a legnagyobb veszélyre is felhívta a kamaszok figyelmét: - A dílerek világa egy nagy kereskedelmi háló, melyben csak a pénz számít. Belőletek azonban csak egy van, nektek kell eldönteni, mit is akartok a saját életetektől.

Az órákon a diákok aktivitását pontozták, majd a verseny utolsó körben tesztet töltöttek ki a kilencedikesek, az elsajátított ismeretek felméréseként. És bár már nem volt idegen az ifjúság számára a téma, a résztvevők azt mondták: kaptak még új infomációkat a délelőtt folyamán.

- A drogozás anyagi vonzatán csodálkoztam leginkább - mondta Lipics Tibor - Bár sokat hallunk erről a témáról, de szerintem ettől még mindig élő probléma a drogfogyasztás. A felnőttek sajnos kevésbé tájékozottak. Szüleink például hiába olvasnak a kábszerek fajtáiról, nem veszik észre, hogy a gyerekük drogozik.

- Nővérem is kortárssegítő, így tőle már sokat hallottam a drogokról - mondta Lukács Péter. - De szerintem ha jó társaságban mozog az ember, s értelmes tevékenységekre fordít energiát, például sportol, nem is gondol rá, hogy szerhez kéne nyúlnia.

A verseny ünnepélyes díjátadójára ma délután a Landorhegyi-iskola szünidőindító fesztiválján kerül sor, ahol az egész tanéves sorozat három legjobb osztálya (Csány 9.d, Zrínyi 9.b és 9.n) átveheti az értékes jutalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!