Zalaegerszeg

2008.10.07. 02:28

Csatornaszemle a hegyhátakon

Zalaegerszeg (szj) - Hétről hétre átadnak egy-egy csatornaszakaszt a regionális szennyvízprogram során kiépülő hálózatból. Legutóbb az Egerszeghegyen tartottak helyszíni szemlét és bejárást.

Szabó Judit

Zalaegerszeg egykori zártkerti területeinek jelentős részén is kiépül a csatorna a 12 milliárd forintos szennyvízprogram során. A Kohéziós Alap támogatásával zajló projekt célja, hogy az uniós elvárásokhoz igazítsa a szennyvízelvezetés és -kezelés rendszerét negyvenkét észak-za-lai településen. A beruházást koordináló önkormányzati társulás vezetői legutóbb az Egerszeghegyen (a Kishegyi és Kápolnahegyi utca környékén) avatták fel az elkészült csatornaszakaszt és a teljes szélességben helyreállított utat. Az Egerszeghegyen már csak a házi beemelők elkészítése van hátra a munkából.

- A gerincvezetékre várhatóan a lakosság száz százaléka ráköt majd, mert Zalaegerszegen nem kell fizetni hozzájárulást - közölte Rigó Csaba,a társulás elnöke.

Mint elmondta, a helyszíni bejárások során mindig felvetődnek a szennyvízberuházáshoz nem kapcsolódó, de a helybeliek mindennapjait érintő gondok. Az Egerszeghegy lakói a vízelvezetési hiányosságokat tették szóvá. Az önkormányzat terveiben szerepel a probléma orvoslása, hangsúlyozta Rigó Csaba, annál is inkább, mert csupán 50-60 ezer forintos munkákról van szó.

A regionális csatornaprogram végrehajtásáról elmondta: a beruházás fontos eleme az egerszegi szennyvíztelep felújítása, amely a végéhez közeledik, a telepre vezető regionális fővezetékek korszerűsítése pedig túljutott a 75 százalékos készültségi fokon. Folyamatban van a zalaegerszegi belvárosi csatornarekonstrukció is, bár a huszonhatból két helyszínen, a Zrínyi úton és az egyik kaszaházi munkaterületen fél éves csúszás várható, emiatt szerződést kell módosítani. A többi helyszínen év végéig lezajlik a közműfejlesztés az azt követő, végleges úthelyreállítással együtt.

Ezek is érdekelhetik